Same zalety kolorowego tła
czyli po co dekorować podkładki cukiernicze lukrem plastycznym...
Dlaczego zawsze namawiam do obkładania podkładki cukierniczej pod tortem artystycznym? Bo tak się robi zgodnie ze sztuką dekoratorską. Bo to rozwiązanie z gatunku "duży efekt małym kosztem", a takie lubię najbardziej.
Pamiętam z lekcji plastyki w podstawówce jak pani powtarzała, żeby malując farbami nie zostawiać żadnych pustych miejsc. Mówiła, że fragmenty białej kartki sprawią, że cała praca będzie wyglądała na niedokończoną. I to jest zaleta pierwsza: tort na obłożonej podkładce będzie sprawiał wrażenie dopracowanego.
Zaleta druga: pozwalamy skupić uwagę na tym co ważne. Nieustannie śledzę osiągnięcia dekoratorek i dekoratorów w Polsce. Często widzę piękne torty położone na zwykłych złotych podkładkach cukierniczych. Zwróćcie uwagę, co w takiej pracy widać jako pierwsze. Najpierw rzuca się w oczy mocno odbijające światło złote tło, a dopiero potem do świadomości odbiorcy dociera leżący na środku tort. W ten sposób całkowicie znika też efekt zaskoczenia. A przecież wykonanie tak zwanego tortu 3D, który ktoś pomyli z prawdziwym przedmiotem to jedno z większych źródeł satysfakcji :). Jednym słowem intensywnie złota lub srebrna podkładka niszczy efekty naszej, zwykle wielogodzinnej, pracy, bo przyciąga wzrok i zdradza tajemnicę, że to nie np. gitara tylko tort. A gdyby tak teraz odwrócić sytuację?
Gładko przejdziemy do zalety trzeciej: wykorzystanie powierzchni podkładki daje nieograniczone możliwości wzbogacenia efektu wizualnego.
Wyobraźcie sobie tort w kształcie samolotu, na zwykłej podkładce (albo nawet pięknej, ceramicznej paterze) i ten sam tort na tle słodkiego, lekko zachmurzonego, nieba z lukru plastycznego. Bez porównania prawda? Dzięki obłożeniu podkładki możemy też sprawić, że tort będzie wyglądał na dużo większy (jak klocki na rysunku).
Także przy projektach tortów weselnych możemy wykorzystać podkładkę jako dodatkowe miejsce do zagospodarowania i np. ułożyć na niej bukiecik kwiatów, który nie będzie przeszkadzał przy krojeniu.
I na koniec: jednym z tych istotnych, drobnych szczegółów, które świadczą o naszym kunszcie jest dobieranie odpowiednich technik, narzędzi , surowców i materiałów do konkretnych tortów. Używajmy zwykłych podkładek cukierniczych do transportu klasycznych wypieków (tortów i ciast), a przygotowując tort artystyczny, pamiętajmy o tym, że podkładka stanowi wspaniałe tło - element całej kompozycji i jest ważniejsza, niż mogłoby się wydawać.
O tym jak, technicznie, przygotować podkładkę i który ze sposobów wybrać, w następnym wpisie ».
A poniżej, wybrane przeze mnie trzy przykłady dobrych praktyk w projektach użytkowników serwisu tortownia.pl:
Tort dla Mamy, autor: agsas |
Hamper, autor: SweetDreamsMU |
tort świąteczny, autor: ewelinka1916 |
Komentarze (1)
Aby dodać swój komentarz - zaloguj się ».
Nie masz jeszcze konta? Załóż konto »
Agnieszka KlimczakPodpowiadam (przyszłym) właścicielkom "słodkich" firm jak godnie zarabiać i prowadzić firmę w zgodzie ze sobą. Pomogłam już setkom pasjonatów i zawodowych cukierników. Jako praktykująca od lat nauczycielka i świetna słuchaczka, umiem wspierać w rozwoju i trafnie identyfikować potrzeby. Wiem, że rozwiązania idealne nie istnieją. Ale są drogi na skróty. Wiem które warto wybierać, a których lepiej unikać. Moją największą pasją jest dzielenie się tą wiedzą.Przez kilkanaście lat własnej działalności gospodarczej (m.in. kawiarnia i pracownia tortów artystycznych) oraz dzięki doświadczeniu pracy na etacie, ukończonym studiom, kursom, szkoleniom, przeczytanym książkom i wnikliwej obserwacji rynku, zyskałam solidną wiedzę i potężną dawkę doświadczenia. Byłam dyrektorką i nauczycielką Akademii tortownia.pl. Jestem także autorką publikacji w branżowej prasie cukierniczej oraz wydawcą i redaktorką merytoryczną pierwszych w Polsce książek o dekoracjach cukierniczych. Skończyłam studium podyplomowe Mazowiecka Akademia Firm Rodzinnych (Family Business Academy) w Szkole Biznesu Politechniki Warszawskiej. Firmę tortownia.pl prowadzę od 2006 roku. Więcej informacji o mnie... |
W Akademii tortownia.pl prowadzi szkolenia:
Kurs online: SŁODKA FIRMA bez obaw przed formalnościami i konkurencją
Indywidualne konsultacje: zakładam słodką firmę
Przeczytaj też:
Pieczenie w domu coraz bardziej realne!
Otwarty Festiwal Tortów Artystycznych 2015
Jak zaprojektować artystyczne wypieki
Przyjemność dzielenia się
Kreowanie tortów artystycznych na zamówienie
Kategorie: od pasji do profesji: moja słodka firma, dekoracje cukiernicze
- od pasji do profesji: moja słodka firma
(16) - przepisy, cukiernictwo
(8) - dekoracje cukiernicze
(20) - wydarzenia
(6) - słodkie opowieści
(19) - baza wiedzy: solidne rzemiosło
(19)
- 2023
(1) - 2022
(1) - 2021
(5) - 2020
(1) - 2019
(1) - 2018
(5) - 2017
(3) - 2016
(2) - 2015
(11) - 2014
(6) - 2013
(2) - 2012
(1) - 2011
(1) - 2010
(2) - 2007
(8)