zaloguj   |   za³ó¿ konto
sobota, 1 grudnia 2018

Keks angielski, czyli fruit cake

Dwa przepisy i du¿a gar¶æ ciekawostek


Czy wiesz, ¿e w Wielkiej Brytanii s± pracownie cukiernicze, które produkuj± tylko jeden rodzaj ciasta, za to w najró¿niejszych kszta³tach i rozmiarach? W³a¶nie fruit cake. Gotowe ciasta zamawiaj± zazwyczaj pracownie tortów artystycznych, które potem skupiaj± siê na samym dekorowaniu. Keks angielski mo¿na te¿ kupiæ w ka¿dym lepiej zaopatrzonym supermarkecie (czêsto ob³o¿ony ju¿ bia³ym lukrem plastycznym). Dlaczego tak jest i jak to mo¿liwe?

  1. Keks angielski jest nadal najpopularniejszym*, tradycyjnym, ciastem podawanym na specjalne okazje, np. wesela, traktowany jako nasz tort (dawno temu pisa³am o tym tu)
  2. Jest ciastem niezwykle trwa³ym, przypomina pod tym wzglêdem nasz piernik
  3. Wykonanie tak zwanego "ciê¿kiego" keksu angielskiego jest drogie i pracoch³onne

* To prawda, ¿e ostatnio na brytyjskim rynku tortów pojawia siê wiêksza ró¿norodno¶æ (po czê¶ci spowodowana nap³ywem imigrantów ze wschodniej Europy), ale dzi¶ nie o tym. Wracaj±c do keksu:

Popularno¶æ.

Po ¶lubie Ksiêcia Harrego i Meghan Merkle w 2018 roku odby³o siê pierwsze królewskie wesele, na którym podano tort inny ni¿ keks angielski. Sprawa odbi³a siê szerokim echem w mediach, bo wcze¶niej nie zak³adano w ogóle takiej mo¿liwo¶ci ;) Przepis na keks angielski to must have ka¿dej brytyjskiej ksi±¿ki o dekoracjach w stylu angielskim (i tym klasycznym, z lukru królewskiego, i nowoczesnym, z lukrem plastycznym).

Niema³± rolê w tej popularno¶ci odgrywa zapewne tradycja. Do dzi¶ kultywuje siê zwyczaj zjadania górnego piêtra tortu weselnego dopiero podczas... pierwszych chrzcin w nowej rodzinie.

Trwa³o¶æ.

Nie ulega wiêc w±tpliwo¶ci, ¿e keks angielski jest ciastem niezwykle trwa³ym. Tê w³a¶ciwo¶æ zawdziêcza du¿ej zawarto¶ci cukru i alkoholu, które, jak wiadomo, ¶wietnie konserwuj±. Taki tort wystarczy przechowywaæ w suchym przewiewnym miejscu.

Mo¿na zaryzykowaæ twierdzenie, ¿e im tort weselny starszy, tym lepszy, a na pewno dro¿szy. Pewien dom aukcyjny zorganizowa³ bowiem w Las Vegas aukcjê, podczas której licytowano kawa³ki ciast z kilku ¶lubów królewskich, najstarszy ze ¶lubu ksiê¿niczki Anny, z roku 1973. Porcje tortu, zapakowane w ozdobne pude³ka lub puszki, specjalnie projektowane na takie okazje, trafiaj± do go¶ci, a potem z r±k do r±k, niczym drogocenne skarby. Tych najdro¿szych - tort ksiê¿nej Diany i ksiêcia Karola z 1981 roku uzyska³ cenê 1920 dolarów - nie radzi³abym jednak kosztowaæ.

Warto zauwa¿yæ, ¿e na pozór b³aha, sprawa trwa³o¶ci jest nie bez znaczenia dla dekoratorów. Wielkie torty weselne, szczególnie te dekorowane najbardziej tradycyjnie, lukrem królewskim, na wyspach powstaj± zwykle przez kilka tygodni po upieczeniu. Delikatne musy, które z upodobaniem stosujemy w naszej czê¶ci Europy, czy nawet zwyk³a bita ¶mietana, wymagaj± sta³ego przechowywania w lodówce, wiêc mo¿liwo¶ci wykonywania misternych czasoch³onnych dekoracji s± znacznie ograniczone. St±d pewnie wiêksza tu popularno¶æ dekoracji, które mo¿na stworzyæ wcze¶niej, np. figurek.

Pracoch³onno¶æ.

Aby najlepiej oddaæ znaczenie tego podtytu³u, po prostu przytoczê dwa przepisy: tradycyjny ciê¿ki keks angielski (pochodzi z ksi±¿ki "Sztuka dekoracji cukierniczej") i mój, który dosta³am kiedy¶ od kochanej Cioci Basi, w¶ród jej kole¿anek znany jako "Keks Basi". Przepis uleg³ kilku modyfikacjom i zyska³ dodatkowe opcje, a w moim domu przyj±³ nazwê "Rodzynkowiec" [na zdjêciu]. Smacznego!



Keks angielski na bogato

Sk³adniki:

175 g rodzynek koryntek
175 g rodzynek su³tañskich
175 g rodzynek zwyk³ych
115 g mieszanki skórek kandyzowanych
115 g wi¶ni kandyzowanych, posiekanych
115 g suszonych moreli, drobno posiekanych
115 g mieszanki suszonych owoców egzotycznych, drobno posiekanych (opcjonalnie)
Sok z 1 pomarañczy
2 ³y¿ki brandy
225 g mas³a
225 g br±zowego cukru muscovado
4 du¿e jajka, roztrzepane
225 g m±ki pszennej
1 ³y¿ka korzennej przyprawy do piernika
1 ³y¿ka melasy
115 g obranych ze skórki migda³ów
60 g orzechów w³oskich, drobno posiekanych (opcjonalnie)
1 jab³ko, obrane ze skórki i starte
Odrobina mleka (opcjonalnie)

Aby osi±gn±æ najlepszy efekt, przygotuj masê w przeddzieñ pieczenia

  1. Oczy¶æ i op³ucz koryntki, su³tanki i pozosta³e rodzynki, usuwaj±c równie¿ ewentualne szypu³ki. Osusz na rêczniku kuchennym.
  2. W³ó¿ koryntki, su³tanki i pozosta³e rodzynki do du¿ej miski. Dodaj mieszankê skórek kandyzowanych, wi¶nie, morele i egzotyczne owoce. Wymieszaj. Wlej sok pomarañczowy i brandy. Ponownie wymieszaj, przykryj i odstaw na przynajmniej godzinê.
  3. Nat³u¶æ i wy³ó¿ papierem tortownicê o ¶rednicy 20 cm.
  4. Utrzyj mas³o i cukier na jasn± i puszyst± masê. Stopniowo dodawaj jajka, za ka¿dym razem dobrze ubijaj±c.
  5. Wymieszaj z m±k±, przypraw± do piernika i melas±.
  6. Dodaj suszone owoce, migda³y, orzechy w³oskie i starte jab³ko. Dobrze wymieszaj i dodaj odrobinê mleka (je¿eli to konieczne), aby nadaæ masie g³adk±, pó³p³ynn± konsystencjê.
  7. Umie¶æ masê w przygotowanej formie do pieczenia i wyg³ad¼ wierzch ciasta koñcem ³y¿ki. Przykryj i zostaw w ch³odnym miejscu do nastêpnego dnia.
  8. Tortownicê owiñ br±zowym papierem i obwi±¿ sznurkiem.
  9. Nagrzej piekarnik do 150?C/130?C(termoobieg).
  10. Ciasto w³ó¿ do piekarnika na 30 min., nastêpnie zmniejsz temperaturê do 140?C/120?C(termoobieg) i piecz przez trzy godziny. Aby sprawdziæ, czy ciasto siê upiek³o, w³ó¿ w jego ¶rodek tester do ciast, nó¿ lub patyczek: je¿eli po wyjêciu jest czysty oznacza to, ¿e ciasto jest gotowe. Je¿eli jest oblepiony ciastem piecz dalej.
  11. Po upieczeniu wyci±gnij ciasto z piekarnika i pozostaw w formie do ostygniêcia.

Przechowywanie:

Po wystudzeniu wyjmij ciasto z formy i zawiñ je dwa razy w papier do pieczenia, a nastêpnie w foliê. Przechowuj w puszce lub pude³ku i co jaki¶ czas zraszaj je brandy, je¿eli jest taka potrzeba. Pamiêtaj, aby je potem ostro¿nie zawin±æ.



Rodzynkowiec, czyli lekki keks angielski Cioci Basi
(+ wersja wegañska i dla diabetyków)

Sk³adniki:

75 g cukru (w wersji dla diabetyków zast±piæ ksylitolem)
100 g mas³a (w wersji wegañskiej zast±piæ margaryn±)
0,25 l mleka (w wersji wegañskiej ro¶linnego)
350 g rodzynek ró¿nych odmian (mo¿na te¿ dodaæ suszone jagody goi, ¿urawinê, posiekane morele, figi lub ¶liwki... wedle uznania i upodobania)*
280 g m±ki pszennej
5 g (1 ³y¿eczka) sody oczyszczonej
2 jajka (w wersji wegañskiej 2 ³y¿ki mielonego siemienia lnianego namoczonego w wodzie)

Sposób przygotowania:

*Im wiêcej kolorowych suszonych owoców wykorzystamy, tym ciasto bêdzie ciekawsze w smaku i ³adniejsze w przekroju. Mo¿na wiêc eksperymentowaæ, a przygotowuj±c ciasto dla diabetyków ca³kowicie zrezygnowaæ z rodzynek i zast±piæ je owocami o ni¿szym IG lub orzechami.

T³uszcz, cukier, mleko i suszone owoce podgrzaæ w rondlu do rozpuszczenia cukru i zostawiæ do ostygniêcia. Nastêpnie dodaæ m±kê, jaja (lub siemiê) i sodê oczyszczon±, wymieszaæ.

Piec oko³o pó³ godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st. C



Komentarze (0)


Aby dodaæ swój komentarz - zaloguj siê ».
Nie masz jeszcze konta? Za³ó¿ konto »

Agnieszka Klimczak

Podpowiadam (przysz³ym) w³a¶cicielkom "s³odkich" firm jak godnie zarabiaæ i prowadziæ firmê w zgodzie ze sob±. Pomog³am ju¿ setkom pasjonatów i zawodowych cukierników. Jako praktykuj±ca od lat nauczycielka i ¶wietna s³uchaczka, umiem wspieraæ w rozwoju i trafnie identyfikowaæ potrzeby. Wiem, ¿e rozwi±zania idealne nie istniej±. Ale s± drogi na skróty. Wiem które warto wybieraæ, a których lepiej unikaæ. Moj± najwiêksz± pasj± jest dzielenie siê t± wiedz±.
Przez kilkana¶cie lat w³asnej dzia³alno¶ci gospodarczej (m.in. kawiarnia i pracownia tortów artystycznych) oraz dziêki do¶wiadczeniu pracy na etacie, ukoñczonym studiom, kursom, szkoleniom, przeczytanym ksi±¿kom i wnikliwej obserwacji rynku, zyska³am solidn± wiedzê i potê¿n± dawkê do¶wiadczenia.
By³am dyrektork± i nauczycielk± Akademii tortownia.pl.
Jestem tak¿e autork± publikacji w bran¿owej prasie cukierniczej oraz wydawc± i redaktork± merytoryczn± pierwszych w Polsce ksi±¿ek o dekoracjach cukierniczych.
Skoñczy³am studium podyplomowe Mazowiecka Akademia Firm Rodzinnych (Family Business Academy) w Szkole Biznesu Politechniki Warszawskiej.
Firmê tortownia.pl prowadzê od 2006 roku.

Wiêcej informacji o mnie...



W Akademii tortownia.pl prowadzi szkolenia:


Kurs online: S£ODKA FIRMA bez obaw przed formalno¶ciami i konkurencj±

Indywidualne konsultacje: zak³adam s³odk± firmê




 Przeczytaj te¿:


Nie ma jednej recepty na sukces!

Prawdy i mity o czekoladzie

Zamieszanie w kolorach

Kawiarnie i lodziarnie wspieraj± laguny

Cukrowe Animacje Carlosa Lischetti


Kategorie: s³odkie opowie¶ci



Szukaj

Kategorie
Autorzy

Agnieszka
Klimczak

Tadeusz
Branecki

Bo¿ena
Sikoñ

oraz go¶cie »

Archiwum bloga