zaloguj   |   załóż konto
piątek, 26 lipca 2013

Foremki silikonowe do figurek

Jak wybrać odpowiednią i kiedy stosować?


Paleta możliwości


Foremki silikonowe do figurek sprawdzają się świetnie podczas dekoracji tortów w stylu angielskim. Umiejętnie i kreatywnie wykorzystywane mogą znacznie ułatwić i przyspieszyć pracę dekoratora. Występują w różnych formach i kolorach, niektóre z nich służą do odciskania całych (trójwymiarowych) figurek, inne do dekoracji płaskich, którymi można udekorować wierzch lub boki tortu (są wśród nich także foremki do liter oraz koralików).

Dekoratorzy - floryści chętnie korzystają z dwuczęściowych form odwzorowujących żyłki liści i płatków konkretnych roślin.

Podobne zastosowanie mają wszelkiego rodzaju tłoczone maty silikonowe i wałki (wykonywane nie tylko z silikonu lub innych tworzyw), dzięki którym nadamy płaskim powierzchniom ciekawą fakturę.

Wybór odpowiedniej formy


Formy silikonowe nie należą do najtańszych narzędzi dekoratorskich. O zakupie (lub wykonaniu własnej formy) warto więc decydować z rozmysłem, by mieć pewność, że inwestycja "się zwróci".

Świetnie sprawdzą się foremki o wzorach uniwersalnych, które posłużą do dekoracji większej liczby tortów lub mniejszych słodkich arcydzieł (babeczek, ciasteczek...). Należą do nich np. całe kwiaty, które możemy wykonywać w najróżniejszych kolorach, w zależności od potrzeb. Również konieczność zrobienia wielu identycznych, lub prawie identycznych, dekoracji do ozdobienia jednego większego tortu skłania do użycia takiej formy.

Warto także skorzystać z foremki kiedy potrzebny nam kształt jest trudny do własnoręcznego wyrzeźbienia, ze względu na jego skomplikowaną formę lub niewystarczające umiejętności dekoratora.

Są też sytuacje, kiedy zależy nam na idealnym odwzorowaniu modelu, np. wypukłego logo, fragmentu koronki, z której uszyto suknię ślubną... wtedy najlepszym wyjściem jest własnoręczne wykonanie foremki silikonowej. Takie rozwiązanie daje właściwie nieograniczone możliwości! Wykorzystujemy dwuskładnikowy silikon, który po zmieszaniu w odpowiednich proporcjach daje się formować jak plastelinę, a po zastygnięciu zmienia się w elastyczny silikon o konkretnym kształcie. Jak samodzielnie zrobić formę? Przeczytaj "Foremka silikonowa do koronek - krok po kroku"

Wielość zastosowań


Będąc już szczęśliwymi posiadaczami foremki silikonowej, możemy z niej korzystać dobierając odpowiednie metody do konkretnych projektów.

Kiedy potrzebna jest szybka, niepracochłonna dekoracja, wystarczy odcisnąć wzór z wybranego koloru lukru i ułożyć go bezpośrednio na torcie.

Kiedy czas na to pozwala, możemy jednak traktować foremki silikonowe bardziej kreatywnie, jako narzędzie umożliwiające wykonanie bazy lub jednego z elementów dekoracji. Mam tu na myśli np.: dzidziusia (foremka) z ręcznie wykonanymi dodatkami: filuternym loczkiem na czole i kocykiem z lukru plastycznego do przykrycia, albo girlandę (foremka) udekorowaną miniaturowymi kwiatkami z lukru plastycznego do bukietów oraz listkami wyciskanymi z lukru królewskiego (jak na zdjęciu obok).

Warto też pamiętać, że figurkę, bezpośrednio po wyjęciu z formy silikonowej, możemy dodatkowo uformować przy pomocy narzędzi dekoratorskich, choćby wyginając lub odcinając niektóre fragmenty (np. płatki róży). Podobny efekt uzyskamy wypełniając tylko część formy mniejszą ilością lukru.

A poza tym możemy wypełnić formę marcepanem, stemperowaną czekoladą, galaretką lub nawet wodą albo sokiem owocowym i odpowiednio schłodzić albo zamrozić...

Jak zawsze, zachęcam do eksperymentowania!



Komentarze (0)


Aby dodać swój komentarz - zaloguj się ».
Nie masz jeszcze konta? Załóż konto »

Agnieszka Klimczak

Podpowiadam (przyszłym) właścicielkom "słodkich" firm jak godnie zarabiać i prowadzić firmę w zgodzie ze sobą. Pomogłam już setkom pasjonatów i zawodowych cukierników. Jako praktykująca od lat nauczycielka i świetna słuchaczka, umiem wspierać w rozwoju i trafnie identyfikować potrzeby. Wiem, że rozwiązania idealne nie istnieją. Ale są drogi na skróty. Wiem które warto wybierać, a których lepiej unikać. Moją największą pasją jest dzielenie się tą wiedzą.
Przez kilkanaście lat własnej działalności gospodarczej (m.in. kawiarnia i pracownia tortów artystycznych) oraz dzięki doświadczeniu pracy na etacie, ukończonym studiom, kursom, szkoleniom, przeczytanym książkom i wnikliwej obserwacji rynku, zyskałam solidną wiedzę i potężną dawkę doświadczenia.
Byłam dyrektorką i nauczycielką Akademii tortownia.pl.
Jestem także autorką publikacji w branżowej prasie cukierniczej oraz wydawcą i redaktorką merytoryczną pierwszych w Polsce książek o dekoracjach cukierniczych.
Skończyłam studium podyplomowe Mazowiecka Akademia Firm Rodzinnych (Family Business Academy) w Szkole Biznesu Politechniki Warszawskiej.
Firmę tortownia.pl prowadzę od 2006 roku.

Więcej informacji o mnie...



W Akademii tortownia.pl prowadzi szkolenia:


Kurs online: SŁODKA FIRMA bez obaw przed formalnościami i konkurencją

Indywidualne konsultacje: zakładam słodką firmę




 Przeczytaj też:


Polski tort w stylu angielskim

Jak obłożyć podkładkę cukierniczą lukrem plastycznym

Róża "uszyta" z lukru

Kwiaty cukrowe na druciku

Faworki karnawałowe


Kategorie: baza wiedzy: solidne rzemiosło, dekoracje cukiernicze



Szukaj

Kategorie
Autorzy

Agnieszka
Klimczak

Tadeusz
Branecki

BoÂżena
SikoĂą

oraz goÂście »

Archiwum bloga