Otwarty Festiwal Tortów Artystycznych 2015
Nie może Cię tu zabraknąć!
Emocje coraz większe! Otwarty Festiwal Tortów Artystycznych zbliża się wielkimi krokami, a my nie możemy się doczekać inspisujących spotkań i pięknych prac!
Jeśli pieczesz i dekorujesz torty lub inne słodkości, mam dla Ciebie kilka wskazówek:
- Zapisz się do udziału w konkursie już dziś (zgłoszenia tylko do 10 maja, a "zaklepane" miejsce zmotywuje Cię do przygotowań).
- Prawdopodobnie, im większą masz tremę przed zaprezentowaniem swoich prac publiczności i jury, tym bardziej warto je wystawić! Udowodnij sobie, że to nie takie trudne :) i sprawdź reakcje publiczności.
- Koniecznie weź udział w konkursie, jeśli planujesz produkowanie tortów na zamówienie lub już prowadzisz własną pracownię: udział w konkursach to bardzo skuteczna promocja, tak zaczynały największe światowe sławy!
- Jeśli zajmujesz się dekoracją w stylu angielskim lub kwiatami cukrowymi i zastanawiasz się nad wyborem kategorii, zwróć uwagę, że te dotyczące tortów i kompozycji kwiatowych dadzą Ci o wiele większe możliwości pokazania kunsztu dekoratorskiego niż małe formy.
- Jeśli wykonujesz filigranowe, drobne dekoracje albo dekorujesz ciastkowe lizaki (cake pops), "małe formy" to konkurencja wymarzona dla Ciebie!
- Projektując swoją pracę konkursową, postaraj się aby była oryginalna i zgodna z Twoim stylem; oceniając prace, będziemy też zwracać uwagę na ich spójność i harmonijność, dobór kolorystyki, staranność wykonania i precyzję. Pamiętaj też o zgodności z tematem przewodnim i tym dla danej konkurencji. Pomyśl też o wygodzie krojenia i serwowania.
Dużo więcej wskazówek na temat projektowania prac znajdziesz w poprzednim wpisie
"Jak zaprojektować artystyczne wypieki" »
A na deser :) po zakończeniu prac jury, czeka na Ciebie prawdziwa gratka: ekskluzywne szkolenie Bożeny Sikoń, która opowie jak budować swoją "Bibliotekę smaków". Ja też tam będę i cieszę się na to spotkanie (połączone z degustacją!) jak dziecko :D
Z innych zalet udziału w konkursie:
- Otwarty Festiwal Tortów Artystycznych to świetna okazja na spotkanie jurorów i porozmawianie z nimi o swoich pracach.
- Podczas festiwalu poznasz osobiście (jeśli jeszcze nie było okazji :)) pozytywnie wspierających: Bożenę Sikoń, Tadeusza Braneckiego, Jarmilę Buczyńską, mnie i właścicielkę Qchni Artystycznej, Martę Gessler.
- W niedzielę możesz zapisać się na mistrzowskie pokazy dekoratorskie (żaden z tematów nie był jeszcze prezentowany, a cena wstępu to tylko 30zł!)
- Będą też pamiątkowe dyplomy i miłe nagrody :)
Jak pisałam, nie może Cię tu zabraknąć! Zgłoś się już dziś na stronie www.tortownia.pl/OFTA
Do zobaczenia!
Komentarze (0)
Aby dodać swój komentarz - zaloguj się ».
Nie masz jeszcze konta? Załóż konto »
Agnieszka KlimczakPodpowiadam (przyszłym) właścicielkom "słodkich" firm jak godnie zarabiać i prowadzić firmę w zgodzie ze sobą. Pomogłam już setkom pasjonatów i zawodowych cukierników. Jako praktykująca od lat nauczycielka i świetna słuchaczka, umiem wspierać w rozwoju i trafnie identyfikować potrzeby. Wiem, że rozwiązania idealne nie istnieją. Ale są drogi na skróty. Wiem które warto wybierać, a których lepiej unikać. Moją największą pasją jest dzielenie się tą wiedzą.Przez kilkanaście lat własnej działalności gospodarczej (m.in. kawiarnia i pracownia tortów artystycznych) oraz dzięki doświadczeniu pracy na etacie, ukończonym studiom, kursom, szkoleniom, przeczytanym książkom i wnikliwej obserwacji rynku, zyskałam solidną wiedzę i potężną dawkę doświadczenia. Byłam dyrektorką i nauczycielką Akademii tortownia.pl. Jestem także autorką publikacji w branżowej prasie cukierniczej oraz wydawcą i redaktorką merytoryczną pierwszych w Polsce książek o dekoracjach cukierniczych. Skończyłam studium podyplomowe Mazowiecka Akademia Firm Rodzinnych (Family Business Academy) w Szkole Biznesu Politechniki Warszawskiej. Firmę tortownia.pl prowadzę od 2006 roku. Więcej informacji o mnie... |
W Akademii tortownia.pl prowadzi szkolenia:
Kurs online: SŁODKA FIRMA bez obaw przed formalnościami i konkurencją
Indywidualne konsultacje: zakładam słodką firmę
Przeczytaj też:
Kumulacja pozytywnej energii,
"Domek z Piernika" w tortownia.pl
Jak zaprojektować artystyczne wypieki
Debata: Cukiernicy kontra Dekoratorzy
Jurorem być...
Kategorie: wydarzenia, od pasji do profesji: moja słodka firma
- od pasji do profesji: moja słodka firma
(16) - przepisy, cukiernictwo
(8) - dekoracje cukiernicze
(20) - wydarzenia
(6) - słodkie opowieści
(19) - baza wiedzy: solidne rzemiosło
(19)
- 2023
(1) - 2022
(1) - 2021
(5) - 2020
(1) - 2019
(1) - 2018
(5) - 2017
(3) - 2016
(2) - 2015
(11) - 2014
(6) - 2013
(2) - 2012
(1) - 2011
(1) - 2010
(2) - 2007
(8)