Lukier plastyczny
powlekanie ciasta
tort weselny z par±, wyk. i zdj. Agnieszka Klimczak
Kolory
Niektóre mo¿liwo¶ci
Dziêki plastycznym w³a¶ciwo¶ciom lukru ³atwo mo¿emy przyozdobiæ tort rêcznie ulepionymi figurkami, motywami ro¶linnymi, wst±¿kami, a tak¿e np. lu¼no u³o¿on± "tkanin±". Na torcie pokrytym lukrem plastycznym mo¿na tak¿e odciskaæ kszta³ty, delikatnie wgniataj±c w jego powierzchniê specjalne stempelki lub popularne foremki do wykrawania kruchych ciasteczek i malowaæ najró¿niejsze wzory.
Zanim zaczniesz
- Na powleczenie ciasta z tortownicy o ¶rednicy 24cm wystarcza oko³o 750g lukru. Po rozwa³kowaniu masa powinna mieæ pó³ centymetra grubo¶ci.
- Najwygodniej jest powlekaæ ciasto na jednorazowej podk³adce lub arkuszu papieru do pieczenia, z którego ³atwo mo¿na je potem prze³o¿yæ na paterê tak, by siê nie ubrudzi³a.
- Je¶li wybierzesz rozwi±zanie klasyczne dla Brytyjczyków - powleczenie tortu najpierw warstw± marcepana, a dopiero potem plastycznym lukrem - przed po³o¿eniem lukru posmaruj marcepan czystym alkoholem (np. wódk±) lub zimn± przegotowan± wod±. Dziêki temu masy lepiej siê po³±cz±.
Po prze³o¿eniu wierzch i boki tortu posmaruj cieniuteñk± warstw± kremu ma¶lanego (najlepiej, ¿eby zawiera³ du¿o cukru).
Zasady ogólne
- Do podsypywania wa³kowanego lukru u¿ywaj wy³±cznie cukru pudru, nigdy m±ki.
- Zawsze przed u¿yciem zagnieæ lukier, ¿eby "obudziæ" jego sprê¿ysto¶æ.
- Niewykorzystany lukier przechowuj w szczelnie zamkniêtej czystej torebce foliowej, postaraj siê, aby by³o w niej jak najmniej powietrza.
Powlekanie ciasta
- Zagnieæ lukier, ¿eby go lekko ogrzaæ i uplastyczniæ.
- Rozwa³kuj lukier na posypanej cukrem pudrem nieprzywieraj±cej stolnicy, w razie potrzeby popudruj te¿ delikatnie wa³ek. Pamiêtaj o podnoszeniu i przek³adaniu wa³kowanego lukru, ¿eby nie przyklei³ siê do pod³o¿a.
- Je¶li podczas wa³kowania pojawi siê pêcherzyk powietrza, przek³uj go czyst± szpilk± lub wyka³aczk±.
- Lukier rozwa³kuj do rozmiaru wiêkszego ni¿ ciasto. Znacznie u³atwi to na³o¿enie masy. Powinna ona mieæ grubo¶æ oko³o 4-5mm.
- Delikatnie podnie¶ tak przygotowany lukier na wa³ku albo podk³adaj±c pod spód d³onie, uwa¿aj±c, by go nie rozci±gn±æ ani nie przerwaæ. Umie¶æ lukier na cie¶cie.
- U¿ywaj±c nasady d³oni albo packi cukierniczej kszta³tuj i wyg³adzaj dok³adnie wierzch i boki ciasta a¿ stan± siê idealnie równe i jedwabiste w dotyku.
- Odetnij nadmiar lukru wokó³ ciasta przy u¿yciu ostrego no¿a.
- Je¶li zamierzasz odcisn±æ na lukrze dekoracyjne wzory, zrób to zanim lukier zastygnie. Oferowany przez sklep tortownia.pl lukier Renshaw obsycha w ci±gu 2-3 godzin.
- Tort najlepiej obsuszaæ w przewiewnym pomieszczeniu, w pude³ku kartonowym.
Komentarze (0)
Aby dodaæ swój komentarz - zaloguj siê ».
Nie masz jeszcze konta? Za³ó¿ konto »
Agnieszka KlimczakPodpowiadam (przysz³ym) w³a¶cicielkom "s³odkich" firm jak godnie zarabiaæ i prowadziæ firmê w zgodzie ze sob±. Pomog³am ju¿ setkom pasjonatów i zawodowych cukierników. Jako praktykuj±ca od lat nauczycielka i ¶wietna s³uchaczka, umiem wspieraæ w rozwoju i trafnie identyfikowaæ potrzeby. Wiem, ¿e rozwi±zania idealne nie istniej±. Ale s± drogi na skróty. Wiem które warto wybieraæ, a których lepiej unikaæ. Moj± najwiêksz± pasj± jest dzielenie siê t± wiedz±.Przez kilkana¶cie lat w³asnej dzia³alno¶ci gospodarczej (m.in. kawiarnia i pracownia tortów artystycznych) oraz dziêki do¶wiadczeniu pracy na etacie, ukoñczonym studiom, kursom, szkoleniom, przeczytanym ksi±¿kom i wnikliwej obserwacji rynku, zyska³am solidn± wiedzê i potê¿n± dawkê do¶wiadczenia. By³am dyrektork± i nauczycielk± Akademii tortownia.pl. Jestem tak¿e autork± publikacji w bran¿owej prasie cukierniczej oraz wydawc± i redaktork± merytoryczn± pierwszych w Polsce ksi±¿ek o dekoracjach cukierniczych. Skoñczy³am studium podyplomowe Mazowiecka Akademia Firm Rodzinnych (Family Business Academy) w Szkole Biznesu Politechniki Warszawskiej. Firmê tortownia.pl prowadzê od 2006 roku. Wiêcej informacji o mnie... |
W Akademii tortownia.pl prowadzi szkolenia:
Kurs online: S£ODKA FIRMA bez obaw przed formalno¶ciami i konkurencj±
Indywidualne konsultacje: zak³adam s³odk± firmê
Przeczytaj te¿:
Foremka silikonowa do koronek - krok po kroku
Ró¿a "uszyta" z lukru
Zamieszanie w kolorach
Polski tort w stylu angielskim
Faworki karnawa³owe
Kategorie: baza wiedzy: solidne rzemios³o, dekoracje cukiernicze
- od pasji do profesji: moja s³odka firma
(16) - przepisy, cukiernictwo
(8) - dekoracje cukiernicze
(20) - wydarzenia
(6) - s³odkie opowie¶ci
(19) - baza wiedzy: solidne rzemios³o
(19)
- 2023
(1) - 2022
(1) - 2021
(5) - 2020
(1) - 2019
(1) - 2018
(5) - 2017
(3) - 2016
(2) - 2015
(11) - 2014
(6) - 2013
(2) - 2012
(1) - 2011
(1) - 2010
(2) - 2007
(8)