zaloguj   |   za³ó¿ konto
poniedzia³ek, 3 maja 2021

Nie ma jednej recepty na sukces!

Ale mo¿na skupiæ siê na tym co wa¿ne, ¿eby rozkrêcaæ s³odk± firmê skutecznie i z przyjemno¶ci±.


Wszyscy chc± godnie zarabiaæ na swoich wypiekach. No dobra, nie wszyscy. Niektórzy.

Joanna kiedy¶ marzy³a o kawiarence w swoim rodzinnym mie¶cie wygl±daj±c przez okno w korporacji. Teraz, ¶lêcz±c na onlajnowym townhallu, pod zamkniêtymi powiekami coraz czê¶ciej widzi obraz gwarnego ogródka pe³nego kwiatów i zapachu ¶wie¿o parzonej kawy. Przez ostatnie lata od³o¿y³a trochê oszczêdno¶ci, ale czy to wystarczy na inwestycjê? I czy zdo³a siê utrzymaæ z prowadzenia kawiarni?

Basia zaczê³a piec torty dla swoich dzieci, kiedy opiekowa³a siê nimi na urlopie macierzyñskim. Potem coraz czê¶ciej kto¶ prosi³ j± o przys³ugê, ale zgadza³ siê pokryæ koszty sk³adników. Teraz po nocach piecze dla znajomych (tak¿e tych z fejsbooka). Dolicza co¶ do kosztów sk³adników, ale nie do koñca czuje, ¿eby to mia³o sens. Jest zmêczona. Powtarza sobie, ¿e w ten sposób doskonali siê w pieczeniu i dekoracjach, ale boi siê, ¿e wkrótce przestanie jej to sprawiaæ rado¶æ. A rano trzeba wstaæ do prawdziwej pracy!

Ela ca³kiem nie¼le zarabia na tortach okoliczno¶ciowych. Teraz dojrza³a do otworzenia butikowej cukierni. Zna siê ju¿ na sprzeda¿y (g³ównie przez Internet), organizacji pracy, ma sta³ych klientów. Ma ju¿ na tyle do¶wiadczenia, ¿eby rozumieæ ryzyko otworzenia nowej czê¶ci dzia³alno¶ci i stawiaæ sobie pytania, na które trzeba znale¼æ odpowied¼. To trochê jakby zaczynaæ od nowa. Ekscytacja miesza siê z niepewno¶ci± i przyt³oczeniem nat³okiem spraw.

Stefan, cukiernik-piekarz w trzecim pokoleniu, czuje, ¿e siê dusi zagniataj±c w nocy ciasto na p±czki. Ma artystyczn± duszê i ci±gnie go do czego¶ nowego. Marzy o lepieniu figurek i kwiatów cukrowych... ale kto to kupi?

Ania otwiera swoj± s³odk± firmê "na dniach". Ma ju¿ wszystko w g³owie pouk³adane, przetestowa³a przepisy, ¶ledzi na Instagramie chyba z tysi±c kont, na których bêdzie siê wzorowaæ. Musi jeszcze tylko sprawdziæ kilka technik dekoracji (ci±gle pojawiaj± siê nowe i trzeba byæ na bie¿±co). Kiedy przyjació³ka po raz kolejny pyta kiedy w koñcu bêdzie mog³a j± polecaæ znajomym, staje siê dra¿liwa i poddenerwowana. No w³a¶nie, kiedy?

Ka¿dy z nas jest w innym miejscu swojej drogi, z innego powodu chce zacz±æ zarabiaæ na s³odko¶ciach, ka¿dy mierzy siê z innymi trudno¶ciami. Jedni maj± pe³ne wsparcie bliskich; inni spotykaj± siê z niezrozumieniem. Niektórzy uzbierali spor± sumkê na w³asn± s³odk± firmê i chc± ruszyæ w du¿ej skali; inni planuj± zacz±æ skromnie, od pieczenia kilku ciast w domowej kuchni. Jedni ¶wietnie piek±, ale potrzebuj± wsparcia w sprzeda¿y; inni maj± ¿y³kê biznesow±, a s³odko¶ciami zajmuj± siê tylko w ramach rodzinnych przyjêæ. Znam te¿ wiele osób, które czuj±, ¿e nie chc± robiæ niczego innego, ale brak im pewno¶ci, czy sobie poradz±. No i ta odpowiedzialno¶æ za zdrowie klientów, sanepid, podatki, zus... to mêczy chyba wszystkich ;)

Dlatego nie ma jednej, uniwersalnej odpowiedzi na ¿adne z pytañ. Ile powinien kosztowaæ tort? Jaki lokal bêdzie najlepszy? Lepiej piec w domu czy od razu co¶ wynaj±æ? Rozwijaæ s³odkie sto³y czy otworzyæ kawiarniê? Ile trzeba zainwestowaæ? Jakie maszyny kupiæ? Czego siê jeszcze nauczyæ?

To co pomo¿e Joasi, Basi, Eli, Stefanowi i Ani to systematyczna praca nad szukaniem w³asnych odpowiedzi na pytania o zasoby, mo¿liwo¶ci, marzenia i cele. Ale tak¿e ograniczenia, prawdopodobne przeszkody i pomys³y, z których (na razie) warto zrezygnowaæ. £atwiej to robiæ maj±c do dyspozycji wyselekcjonowan± potrzebn± wiedzê i narzêdzia. Ale to nie wystarczy. Trzeba jeszcze zacz±æ realnie dzia³aæ. Przyda siê wiêc solidne wsparcie kogo¶, kto doskonale rozumie po co to wszystko, widzia³ mnóstwo sukcesów (oraz trochê pora¿ek) i sprawdzi³ ró¿ne opcje na w³asnych b³êdach.

Dlatego stworzy³am program mentoringowy w formie kursu online i nie mogê siê doczekaæ pracy z pierwsz± grup±. Ciekawa jestem jak piêknie bêdziemy siê ró¿niæ, pokonywaæ trudno¶ci i rozwi±zywaæ supe³ki, które powstrzymuj± nas przez realizacj± ¶mia³ych celów. Spotkamy siê tam?

PS

Wszystkie postaci s± fikcyjne, a wszelkie podobieñstwo do osób ¿yj±cych jest przypadkowe.

Zdjêcie: Guille Álvarez na Unsplash



Komentarze (0)


Aby dodaæ swój komentarz - zaloguj siê ».
Nie masz jeszcze konta? Za³ó¿ konto »

Agnieszka Klimczak

Podpowiadam (przysz³ym) w³a¶cicielkom "s³odkich" firm jak godnie zarabiaæ i prowadziæ firmê w zgodzie ze sob±. Pomog³am ju¿ setkom pasjonatów i zawodowych cukierników. Jako praktykuj±ca od lat nauczycielka i ¶wietna s³uchaczka, umiem wspieraæ w rozwoju i trafnie identyfikowaæ potrzeby. Wiem, ¿e rozwi±zania idealne nie istniej±. Ale s± drogi na skróty. Wiem które warto wybieraæ, a których lepiej unikaæ. Moj± najwiêksz± pasj± jest dzielenie siê t± wiedz±.
Przez kilkana¶cie lat w³asnej dzia³alno¶ci gospodarczej (m.in. kawiarnia i pracownia tortów artystycznych) oraz dziêki do¶wiadczeniu pracy na etacie, ukoñczonym studiom, kursom, szkoleniom, przeczytanym ksi±¿kom i wnikliwej obserwacji rynku, zyska³am solidn± wiedzê i potê¿n± dawkê do¶wiadczenia.
By³am dyrektork± i nauczycielk± Akademii tortownia.pl.
Jestem tak¿e autork± publikacji w bran¿owej prasie cukierniczej oraz wydawc± i redaktork± merytoryczn± pierwszych w Polsce ksi±¿ek o dekoracjach cukierniczych.
Skoñczy³am studium podyplomowe Mazowiecka Akademia Firm Rodzinnych (Family Business Academy) w Szkole Biznesu Politechniki Warszawskiej.
Firmê tortownia.pl prowadzê od 2006 roku.

Wiêcej informacji o mnie...



W Akademii tortownia.pl prowadzi szkolenia:


Kurs online: S£ODKA FIRMA bez obaw przed formalno¶ciami i konkurencj±

Indywidualne konsultacje: zak³adam s³odk± firmê




 Przeczytaj te¿:


Faworki karnawa³owe

Pañska skórka.

10 lekcji z Akademii Sztuk Piêknych.

Polski tort w stylu angielskim

Inspiruj±ce KOLORY w dekoracji cukierniczej wg Lindy Smith


Kategorie: s³odkie opowie¶ci



Szukaj

Kategorie
Autorzy

Agnieszka
Klimczak

Tadeusz
Branecki

Bo¿ena
Sikoñ

oraz go¶cie »

Archiwum bloga