Nie ma jednej recepty na sukces!
Ale mo¿na skupiæ siê na tym co wa¿ne, ¿eby rozkrêcaæ s³odk± firmê skutecznie i z przyjemno¶ci±.
Wszyscy chc± godnie zarabiaæ na swoich wypiekach. No dobra, nie wszyscy. Niektórzy.
Joanna kiedy¶ marzy³a o kawiarence w swoim rodzinnym mie¶cie wygl±daj±c przez okno w korporacji. Teraz, ¶lêcz±c na onlajnowym townhallu, pod zamkniêtymi powiekami coraz czê¶ciej widzi obraz gwarnego ogródka pe³nego kwiatów i zapachu ¶wie¿o parzonej kawy. Przez ostatnie lata od³o¿y³a trochê oszczêdno¶ci, ale czy to wystarczy na inwestycjê? I czy zdo³a siê utrzymaæ z prowadzenia kawiarni?
Basia zaczê³a piec torty dla swoich dzieci, kiedy opiekowa³a siê nimi na urlopie macierzyñskim. Potem coraz czê¶ciej kto¶ prosi³ j± o przys³ugê, ale zgadza³ siê pokryæ koszty sk³adników. Teraz po nocach piecze dla znajomych (tak¿e tych z fejsbooka). Dolicza co¶ do kosztów sk³adników, ale nie do koñca czuje, ¿eby to mia³o sens. Jest zmêczona. Powtarza sobie, ¿e w ten sposób doskonali siê w pieczeniu i dekoracjach, ale boi siê, ¿e wkrótce przestanie jej to sprawiaæ rado¶æ. A rano trzeba wstaæ do prawdziwej pracy!
Ela ca³kiem nie¼le zarabia na tortach okoliczno¶ciowych. Teraz dojrza³a do otworzenia butikowej cukierni. Zna siê ju¿ na sprzeda¿y (g³ównie przez Internet), organizacji pracy, ma sta³ych klientów. Ma ju¿ na tyle do¶wiadczenia, ¿eby rozumieæ ryzyko otworzenia nowej czê¶ci dzia³alno¶ci i stawiaæ sobie pytania, na które trzeba znale¼æ odpowied¼. To trochê jakby zaczynaæ od nowa. Ekscytacja miesza siê z niepewno¶ci± i przyt³oczeniem nat³okiem spraw.
Stefan, cukiernik-piekarz w trzecim pokoleniu, czuje, ¿e siê dusi zagniataj±c w nocy ciasto na p±czki. Ma artystyczn± duszê i ci±gnie go do czego¶ nowego. Marzy o lepieniu figurek i kwiatów cukrowych... ale kto to kupi?
Ania otwiera swoj± s³odk± firmê "na dniach". Ma ju¿ wszystko w g³owie pouk³adane, przetestowa³a przepisy, ¶ledzi na Instagramie chyba z tysi±c kont, na których bêdzie siê wzorowaæ. Musi jeszcze tylko sprawdziæ kilka technik dekoracji (ci±gle pojawiaj± siê nowe i trzeba byæ na bie¿±co). Kiedy przyjació³ka po raz kolejny pyta kiedy w koñcu bêdzie mog³a j± polecaæ znajomym, staje siê dra¿liwa i poddenerwowana. No w³a¶nie, kiedy?
Ka¿dy z nas jest w innym miejscu swojej drogi, z innego powodu chce zacz±æ zarabiaæ na s³odko¶ciach, ka¿dy mierzy siê z innymi trudno¶ciami. Jedni maj± pe³ne wsparcie bliskich; inni spotykaj± siê z niezrozumieniem. Niektórzy uzbierali spor± sumkê na w³asn± s³odk± firmê i chc± ruszyæ w du¿ej skali; inni planuj± zacz±æ skromnie, od pieczenia kilku ciast w domowej kuchni. Jedni ¶wietnie piek±, ale potrzebuj± wsparcia w sprzeda¿y; inni maj± ¿y³kê biznesow±, a s³odko¶ciami zajmuj± siê tylko w ramach rodzinnych przyjêæ. Znam te¿ wiele osób, które czuj±, ¿e nie chc± robiæ niczego innego, ale brak im pewno¶ci, czy sobie poradz±. No i ta odpowiedzialno¶æ za zdrowie klientów, sanepid, podatki, zus... to mêczy chyba wszystkich ;)
Dlatego nie ma jednej, uniwersalnej odpowiedzi na ¿adne z pytañ. Ile powinien kosztowaæ tort? Jaki lokal bêdzie najlepszy? Lepiej piec w domu czy od razu co¶ wynaj±æ? Rozwijaæ s³odkie sto³y czy otworzyæ kawiarniê? Ile trzeba zainwestowaæ? Jakie maszyny kupiæ? Czego siê jeszcze nauczyæ?
To co pomo¿e Joasi, Basi, Eli, Stefanowi i Ani to systematyczna praca nad szukaniem w³asnych odpowiedzi na pytania o zasoby, mo¿liwo¶ci, marzenia i cele. Ale tak¿e ograniczenia, prawdopodobne przeszkody i pomys³y, z których (na razie) warto zrezygnowaæ. £atwiej to robiæ maj±c do dyspozycji wyselekcjonowan± potrzebn± wiedzê i narzêdzia. Ale to nie wystarczy. Trzeba jeszcze zacz±æ realnie dzia³aæ. Przyda siê wiêc solidne wsparcie kogo¶, kto doskonale rozumie po co to wszystko, widzia³ mnóstwo sukcesów (oraz trochê pora¿ek) i sprawdzi³ ró¿ne opcje na w³asnych b³êdach.
Dlatego stworzy³am program mentoringowy w formie kursu online i nie mogê siê doczekaæ pracy z pierwsz± grup±. Ciekawa jestem jak piêknie bêdziemy siê ró¿niæ, pokonywaæ trudno¶ci i rozwi±zywaæ supe³ki, które powstrzymuj± nas przez realizacj± ¶mia³ych celów. Spotkamy siê tam?
PS
Wszystkie postaci s± fikcyjne, a wszelkie podobieñstwo do osób ¿yj±cych jest przypadkowe.
Zdjêcie: Guille Álvarez na Unsplash
Komentarze (0)
Aby dodaæ swój komentarz - zaloguj siê ».
Nie masz jeszcze konta? Za³ó¿ konto »
Agnieszka KlimczakPodpowiadam (przysz³ym) w³a¶cicielkom "s³odkich" firm jak godnie zarabiaæ i prowadziæ firmê w zgodzie ze sob±. Pomog³am ju¿ setkom pasjonatów i zawodowych cukierników. Jako praktykuj±ca od lat nauczycielka i ¶wietna s³uchaczka, umiem wspieraæ w rozwoju i trafnie identyfikowaæ potrzeby. Wiem, ¿e rozwi±zania idealne nie istniej±. Ale s± drogi na skróty. Wiem które warto wybieraæ, a których lepiej unikaæ. Moj± najwiêksz± pasj± jest dzielenie siê t± wiedz±.Przez kilkana¶cie lat w³asnej dzia³alno¶ci gospodarczej (m.in. kawiarnia i pracownia tortów artystycznych) oraz dziêki do¶wiadczeniu pracy na etacie, ukoñczonym studiom, kursom, szkoleniom, przeczytanym ksi±¿kom i wnikliwej obserwacji rynku, zyska³am solidn± wiedzê i potê¿n± dawkê do¶wiadczenia. By³am dyrektork± i nauczycielk± Akademii tortownia.pl. Jestem tak¿e autork± publikacji w bran¿owej prasie cukierniczej oraz wydawc± i redaktork± merytoryczn± pierwszych w Polsce ksi±¿ek o dekoracjach cukierniczych. Skoñczy³am studium podyplomowe Mazowiecka Akademia Firm Rodzinnych (Family Business Academy) w Szkole Biznesu Politechniki Warszawskiej. Firmê tortownia.pl prowadzê od 2006 roku. Wiêcej informacji o mnie... |
W Akademii tortownia.pl prowadzi szkolenia:
Kurs online: S£ODKA FIRMA bez obaw przed formalno¶ciami i konkurencj±
Indywidualne konsultacje: zak³adam s³odk± firmê
Przeczytaj te¿:
Faworki karnawa³owe
Pañska skórka.
10 lekcji z Akademii Sztuk Piêknych.
Polski tort w stylu angielskim
Inspiruj±ce KOLORY w dekoracji cukierniczej wg Lindy Smith
Kategorie: s³odkie opowie¶ci
- od pasji do profesji: moja s³odka firma
(16) - przepisy, cukiernictwo
(8) - dekoracje cukiernicze
(20) - wydarzenia
(6) - s³odkie opowie¶ci
(19) - baza wiedzy: solidne rzemios³o
(19)
- 2023
(1) - 2022
(1) - 2021
(5) - 2020
(1) - 2019
(1) - 2018
(5) - 2017
(3) - 2016
(2) - 2015
(11) - 2014
(6) - 2013
(2) - 2012
(1) - 2011
(1) - 2010
(2) - 2007
(8)