Kawiarnie i lodziarnie wspieraj± laguny
czyli historia z happy endem (o tym jak lokalne s³odkie firmy pomagaj±)
Zaczê³o siê od zdjêcia croissanta (czyt. k³as±)* na drzewie i przezabawnej historii opowiedzianej przez pana Adama - inspektora Krakowskiego Towarzystwa Opieki nad Zwierzêtami. Dramatyczne wezwanie do tajemniczego zwierzêcia - "laguna" uwiêzionego w koronie bzu zakoñczy³o siê salw± ¶miechu i viralowym wpisem w portalu spo³eczno¶ciowym. Wie¶æ o lagunie obieg³a ca³± Polskê, a nawet zawêdrowa³a za nasze granice. Bo jak wiadomo, w Internecie wie¶ci szybko siê rozchodz±.
Z cyklu "Z pamiêtnika inspektora" - relacjonuje inspektor Adam. - Przyjed¼cie i go zabierzcie! ? w g³osie dzwoni±cej...
Opublikowany przez KTOZ Krakowskie Towarzystwo Opieki nad Zwierzêtami Wtorek, 13 kwietnia 2021
Lagun zacz±³ ¿yæ w³asnym ¿yciem (prawie jak San Escobar) i migiem sta³ siê bohaterem reklam hipermarketów, memów i grafik popularnych rysowników (Rynn rysuje przekaza³a zreszt± swoj± grafikê schronisku).
Okaza³o siê nawet, ¿e jest puchaty zwierzaczek (gatunek zagro¿ony, a jak¿e!), który z powodzeniem móg³by byæ zaliczony do lagunowatych. Nazywa siê mrówkojadek jedwabisty. S³odziak, prawda?
Lagun jak ¿ywy ??
Opublikowany przez Crazy nauka Niedziela, 18 kwietnia 2021
Szczê¶liwie opis historii, który wywo³a³ ca³e to zamieszanie, zakoñczy³ siê pro¶b± o wsparcie finansowe KTOZ. I tu pojawiaj± siê nowi bohaterowie tej opowie¶ci. Kawiarnie i cukiernie, które postanowi³y pomóc (w kolejno¶ci chronologicznej):
Szklarnia (oraz Massolit i Ro¶linny) przeznaczy³y 10% ze sprzeda¿y francuskich rogalików w weekend na pomoc KTOZ
Szklarnia dziêkujemy ?? ? Zachêcamy do odwiedzenia kawiarni w szczytnym celu ?
Opublikowany przez KTOZ Krakowskie Towarzystwo Opieki nad Zwierzêtami Pi±tek, 16 kwietnia 2021
Cafe NOWA Ksiêgarnia z³otówkê z ka¿dego rogalika i za³o¿y³a zbiórkê dla tych, którym nie chce siê wyj¶æ "na pole" (Warszawa pozdrawia Kraków <3)
Od rana szukamy w naszych ksi±¿kach informacji o LAGUNIE, jednak informacji o nim brak?? Uwa¿amy, ¿e to ogromna...
Opublikowany przez Cafe NOWA Ksiêgarnia Sobota, 17 kwietnia 2021
A Good Lood stworzy³ na tê okazjê specjalny smak lodów i, po sugestiach internautów, przekaza³ na rzecz KTOZ lot balonem.
Przyjed¼cie i go spróboojcie! CROISSANT LAGUN, zwinnym krokiem przybêdzie w sobotê do krakowskich loodspotów, aby ku...
Opublikowany przez Good Lood Pi±tek, 16 kwietnia 2021
Znasz inne podobne akcje?
*dot±d, bo to siê pewnie zmieni na lagun ;)
PS
Chcia³abym jeszcze zaznaczyæ, ¿e takie akcje "promocyjne" w skali lokalnej kawiarni w zasadzie nie maj± wp³ywu na wielko¶æ sprzeda¿y. Ma³e firmy pomagaj± bo s± fajne :)
Ty te¿ zajrzyj na https://ktoz.krakow.pl/ i zobacz jak mo¿esz pomóc.
Komentarze (0)
Aby dodaæ swój komentarz - zaloguj siê ».
Nie masz jeszcze konta? Za³ó¿ konto »
Agnieszka KlimczakPodpowiadam (przysz³ym) w³a¶cicielkom "s³odkich" firm jak godnie zarabiaæ i prowadziæ firmê w zgodzie ze sob±. Pomog³am ju¿ setkom pasjonatów i zawodowych cukierników. Jako praktykuj±ca od lat nauczycielka i ¶wietna s³uchaczka, umiem wspieraæ w rozwoju i trafnie identyfikowaæ potrzeby. Wiem, ¿e rozwi±zania idealne nie istniej±. Ale s± drogi na skróty. Wiem które warto wybieraæ, a których lepiej unikaæ. Moj± najwiêksz± pasj± jest dzielenie siê t± wiedz±.Przez kilkana¶cie lat w³asnej dzia³alno¶ci gospodarczej (m.in. kawiarnia i pracownia tortów artystycznych) oraz dziêki do¶wiadczeniu pracy na etacie, ukoñczonym studiom, kursom, szkoleniom, przeczytanym ksi±¿kom i wnikliwej obserwacji rynku, zyska³am solidn± wiedzê i potê¿n± dawkê do¶wiadczenia. By³am dyrektork± i nauczycielk± Akademii tortownia.pl. Jestem tak¿e autork± publikacji w bran¿owej prasie cukierniczej oraz wydawc± i redaktork± merytoryczn± pierwszych w Polsce ksi±¿ek o dekoracjach cukierniczych. Skoñczy³am studium podyplomowe Mazowiecka Akademia Firm Rodzinnych (Family Business Academy) w Szkole Biznesu Politechniki Warszawskiej. Firmê tortownia.pl prowadzê od 2006 roku. Wiêcej informacji o mnie... |
W Akademii tortownia.pl prowadzi szkolenia:
Kurs online: S£ODKA FIRMA bez obaw przed formalno¶ciami i konkurencj±
Indywidualne konsultacje: zak³adam s³odk± firmê
Przeczytaj te¿:
O mi³o¶ci do pieczenia,
Ciastka, jak marzenie...
Inspiruj±ce KOLORY w dekoracji cukierniczej wg Lindy Smith
Keks angielski, czyli fruit cake
Prawdy i mity o czekoladzie
Kategorie: s³odkie opowie¶ci
- od pasji do profesji: moja s³odka firma
(16) - przepisy, cukiernictwo
(8) - dekoracje cukiernicze
(20) - wydarzenia
(6) - s³odkie opowie¶ci
(19) - baza wiedzy: solidne rzemios³o
(19)
- 2023
(1) - 2022
(1) - 2021
(5) - 2020
(1) - 2019
(1) - 2018
(5) - 2017
(3) - 2016
(2) - 2015
(11) - 2014
(6) - 2013
(2) - 2012
(1) - 2011
(1) - 2010
(2) - 2007
(8)