Pieczenie w domu coraz bardziej realne!
Zmiany w prawie, które musisz znaæ, je¶li planujesz za³o¿yæ s³odk± firmê.
Stan prawny
Do ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeñstwie ¿ywno¶ci i ¿ywienia, w Art. 63, ust. 1 punkcie 2 ("Zatwierdzenie nie jest wymagane w odniesieniu do:") zosta³ dodany punkt 14, który brzmi:
"podmiotów dzia³aj±cych na rynku spo¿ywczym przygotowuj±cych ¿ywno¶æ w pomieszczeniach u¿ywanych g³ównie jako prywatne domy mieszkalne, ale gdzie regularnie przygotowuje siê ¿ywno¶æ w celu wprowadzenia do obrotu, o których mowa w rozdziale III za³±cznika II do rozporz±dzenia nr 852/2004".
Zmiana ta obowi±zuje od 1 stycznia 2019 roku.
Co siê zmienia?
Oznacza to, ¿e wszystkie pozosta³e, obowi±zuj±ce dotychczas, wymagania sanitarne dotycz±ce pieczenia w domowej kuchni, u¿ywanej równie¿ przez domowników pozostaj± bez zmian. Nadal producent ponosi odpowiedzialno¶æ za bezpieczeñstwo ¿ywno¶ci wprowadzanej na rynek i musi przestrzegaæ zasad sanitarnych - w zakresie warunków i procesów produkcji, transportu i przechowywania, surowców oraz w odniesieniu do osób zaanga¿owanych w proces.
Jednak dzia³alno¶æ mo¿e rozpocz±æ ka¿dy, kto - i czyja kuchnia - spe³ni odpowiednie wymagania sanitarne, ju¿ 14 dni po z³o¿eniu wniosku o wpis do rejestru. Do wystartowania nie jest ju¿ potrzebna kontrola i zatwierdzenie, które wcze¶niej by³y nakazane ustaw±. Wpisu do rejestru dokonuje siê na podstawie wniosku. Sprawdzenie czy dany lokal spe³nia wymagania le¿y wiêc po stronie producenta.
Wymagania dla pomieszczeñ mieszkalnych, w których prowadzona jest produkcja/przetwarzanie ¿ywno¶ci, okre¶lone przez rozporz±dzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny ¶rodków spo¿ywczych (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str.1; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 34, str. 319) to:
- pomieszczenia powinny byæ tak usytuowane, zaprojektowane i skonstruowane oraz utrzymywane w czysto¶ci, dobrym stanie i kondycji technicznej, aby unikn±æ ryzyka zanieczyszczenia, w szczególno¶ci przez zwierzêta i szkodniki,
- musz± byæ dostêpne odpowiednie urz±dzenia, aby utrzymaæ w³a¶ciw± higienê personelu (w³±cznie ze sprzêtem do higienicznego mycia i suszenia r±k, higienicznymi urz±dzeniami sanitarnymi i przebieralniami),
- powierzchnie do kontaktu z ¿ywno¶ci± musz± byæ w dobrym stanie, ³atwe do czyszczenia i w miarê potrzeby, dezynfekcji. Wymaga to stosowania g³adkich, zmywalnych, odpornych na korozjê i nietoksycznych materia³ów, chyba ¿e przedsiêbiorstwa sektora spo¿ywczego mog± zapewniæ w³a¶ciwe organy, ¿e inne u¿yte materia³y s± odpowiednie,
- nale¿y zapewniæ warunki do czyszczenia i w miarê potrzeby, dezynfekcji narzêdzi do pracy i sprzêtu,
- nale¿y ustanowiæ odpowiednie przepisy/zasady, dla ¶rodków spo¿ywczych które bêd± czyszczone, aby dokonywaæ tego w sposób higieniczny,
- nale¿y zapewniæ odpowiedni± ilo¶æ gor±cej i/lub zimnej wody pitnej,
- nale¿y zapewniæ odpowiednie warunki i/lub udogodnienia dla higienicznego sk³adowania i usuwania niebezpiecznych i/lub niejadalnych substancji i odpadów (zarówno p³ynnych, jak i sta³ych),
- nale¿y zapewniæ odpowiednie udogodnienia i/lub warunki dla utrzymywania i monitorowania w³a¶ciwych warunków termicznych ¿ywno¶ci,
- ¶rodki spo¿ywcze musz± byæ tak umieszczone, aby unikaæ, na tyle, na ile jest to rozs±dnie praktykowane, ryzyka zanieczyszczenia.
Kontrole sanepidu w trakcie produkcji (po rozpoczêciu dzia³alno¶ci) nadal bêd± mia³y miejsce. Kontrolerzy maj± prawo wydaæ zalecenie dodatkowego dostosowania pomieszczeñ, procedur, itd., a w skrajnych przypadkach nakazaæ zaprzestania produkcji.
Dla kogo pieczenie w domu?
Czy produkcja tortów na zamówienie w domu na du¿± skalê jest mo¿liwa? Nadal nie. Wyra¼nie okre¶laj± to przepisy.
Produkcja ¿ywno¶ci w domowej kuchni jest dopuszczalna, o ile dotyczy takiego rodzaju produktów oraz takiej ich ilo¶ci, która jest mo¿liwa do wykonania w domowych warunkach z u¿yciem zwyk³ych sprzêtów standardowo wykorzystywanych w kuchniach domowych.
Opisywane tu z³agodzone wymogi sanitarne dotycz± wiêc w zasadzie osób traktuj±cych wyrób i sprzeda¿ ciast (i innych wyrobów cukierniczych) jako zajêcie dodatkowe, wykonywane poza podstawow± prac± zawodow±.
Mog± te¿ mieæ praktyczne zastosowanie dla osób planuj±cych po¶wiêcenie kariery zawodowej wy³±cznie produkcji cukierniczej, ale w okresie przej¶ciowym, czyli na pocz±tku dzia³alno¶ci. Pieczenie w domu to okazja, ¿eby sprawdziæ siê w warunkach gospodarczych, zbadaæ w³asne mo¿liwo¶ci oraz popyt na wyroby. Po pewnym czasie osoby piek±ce w domu staj± zwykle przed wyborem czy zrezygnowaæ z dzia³alno¶ci czy zwiêkszyæ jej skalê, stosuj±c odpowiednie (ju¿ pe³ne) przepisy prawne i przenosz±c produkcjê do osobnych, specjalnie wyposa¿onych pomieszczeñ.
O potrzebie tak dostêpnego rozwi±zania mówi³am wielokrotnie podczas rozmów na temat rozpoczynania dzia³alno¶ci. Spodziewam siê, ¿e bêdzie znacznym u³atwieniem dla wszystkich maj±cych w±tpliwo¶ci u progu "s³odkiej dzia³alno¶ci". A kto ich nie ma?
Inne u³atwienia na pocz±tek
Dodatkowa korzy¶æ, u³atwiaj±ca wyj¶cie z szarej strefy pojawi³a siê w ustawie z dnia 6 marca 2018 r. Prawo przedsiêbiorców (Dz. U. poz. 646). Je¶li jeste¶ osob± fizyczn±, w ci±gu ostatnich 5 lat nie prowadzi³a¶/³e¶ dzia³alno¶ci gospodarczej, a ze sprzeda¿y wypieków otrzymujesz kwotê nie wy¿sz± ni¿ 50% minimalnego wynagrodzenia miesiêcznie (na rok 2022 jest to dok³adnie po³owa kwoty 3010 z³, czyli 1505 z³), nie masz obowi±zku rejestrowania dzia³alno¶ci gospodarczej. W rozumieniu ustawy, takie pieczenie/dekorowanie ciast na ma³± skalê nie jest dzia³alno¶ci± gospodarcz±.
Uwaga! Podana kwota dotyczy przychodu, czyli nie zysku (który oblicza siê po odjêciu kosztów), ale ca³ej kwoty otrzymanej od osób, którym sprzedajesz swoje wyroby w ci±gu danego miesi±ca. Oczywi¶cie kwota ta podlega opodatkowaniu (wpisujemy j± w rubrykê inne podczas sk³adania zeznania rocznego).
Je¶li wiêc w którym¶ miesi±cu otrzymasz ³±cznie wynagrodzenie wy¿sze ni¿ 1125 z³, musisz za³o¿yæ dzia³alno¶æ gospodarcz±, co wi±¿e siê miêdzy innymi z konieczno¶ci± op³acania sk³adek ZUS. Nie jest jednak jeszcze tak ¼le, poniewa¿ przez pierwszych 6 pe³nych miesiêcy mo¿esz korzystaæ z ulgi na start (czyli op³acaæ tylko sk³adkê zdrowotn±), a przez kolejne 24 miesi±ce p³aciæ sk³adki od 30% minimalnego wynagrodzenia.
Oczywi¶cie ka¿dy kij ma dwa koñce, ni¿sze sk³adki oznaczaj± ni¿sze ¶wiadczenia m.in. brak zasi³ków zwi±zanych z opiek± nad dzieæmi. Trzeba te¿ pamiêtaæ o tym, ¿e po "okresie ochronnym" koszty dzia³alno¶ci wzrosn± o wiêksze sk³adki ZUS i warto braæ to pod uwagê podczas planowania dzia³alno¶ci.
Nie da siê jednak zaprzeczyæ, ¿e wszystkie te rozwi±zania stanowi± du¿e u³atwienie dla startuj±cych z legaln± "s³odk± firm±". Przypomnijmy:
- rejestracja pieczenia w kuchni bez "odbioru" sanepidu
- dzia³anie bez formalno¶ci zwi±zanych z za³o¿eniem i prowadzeniem firmy
- obni¿one koszty ZUS
Nadal masz w±tpliwo¶ci i pytania?
Zapraszam na moje najnowsze szkolenie - kurs online dla osób zak³adaj±cych swoj± dzia³alno¶æ, tak¿e tych zaczynaj±cych we w³asnej kuchni, zobacz program...
Je¶li potrzebujesz indywidualnej dora¼nej pomocy dotycz±cej pieczenia w domu lub prowadzenia s³odkiej dzia³alno¶ci gospodarczej, zapraszam na konsultacje, na miejscu w Warszawie lub przez Internet. Zapisz siê tutaj...
Z ogromn± rado¶ci± pomogê Ci wystartowaæ!
Komentarze (7)
Aby dodaæ swój komentarz - zaloguj siê ».
Nie masz jeszcze konta? Za³ó¿ konto »
Agnieszka KlimczakPodpowiadam (przysz³ym) w³a¶cicielkom "s³odkich" firm jak godnie zarabiaæ i prowadziæ firmê w zgodzie ze sob±. Pomog³am ju¿ setkom pasjonatów i zawodowych cukierników. Jako praktykuj±ca od lat nauczycielka i ¶wietna s³uchaczka, umiem wspieraæ w rozwoju i trafnie identyfikowaæ potrzeby. Wiem, ¿e rozwi±zania idealne nie istniej±. Ale s± drogi na skróty. Wiem które warto wybieraæ, a których lepiej unikaæ. Moj± najwiêksz± pasj± jest dzielenie siê t± wiedz±.Przez kilkana¶cie lat w³asnej dzia³alno¶ci gospodarczej (m.in. kawiarnia i pracownia tortów artystycznych) oraz dziêki do¶wiadczeniu pracy na etacie, ukoñczonym studiom, kursom, szkoleniom, przeczytanym ksi±¿kom i wnikliwej obserwacji rynku, zyska³am solidn± wiedzê i potê¿n± dawkê do¶wiadczenia. By³am dyrektork± i nauczycielk± Akademii tortownia.pl. Jestem tak¿e autork± publikacji w bran¿owej prasie cukierniczej oraz wydawc± i redaktork± merytoryczn± pierwszych w Polsce ksi±¿ek o dekoracjach cukierniczych. Skoñczy³am studium podyplomowe Mazowiecka Akademia Firm Rodzinnych (Family Business Academy) w Szkole Biznesu Politechniki Warszawskiej. Firmê tortownia.pl prowadzê od 2006 roku. Wiêcej informacji o mnie... |
W Akademii tortownia.pl prowadzi szkolenia:
Kurs online: S£ODKA FIRMA bez obaw przed formalno¶ciami i konkurencj±
Indywidualne konsultacje: zak³adam s³odk± firmê
Przeczytaj te¿:
O mi³o¶ci do pieczenia,
10 lekcji z Akademii Sztuk Piêknych.
Jak przetrwaæ, kiedy ¿yjesz ze s³odko¶ci?
A je¶li Ciê nagle zabraknie?
S³odkie tajemnice Bo¿eny Sikoñ
Kategorie: od pasji do profesji: moja s³odka firma
- od pasji do profesji: moja s³odka firma
(16) - przepisy, cukiernictwo
(8) - dekoracje cukiernicze
(20) - wydarzenia
(6) - s³odkie opowie¶ci
(19) - baza wiedzy: solidne rzemios³o
(19)
- 2023
(1) - 2022
(1) - 2021
(5) - 2020
(1) - 2019
(1) - 2018
(5) - 2017
(3) - 2016
(2) - 2015
(11) - 2014
(6) - 2013
(2) - 2012
(1) - 2011
(1) - 2010
(2) - 2007
(8)