zaloguj   |   za³ó¿ konto
¶roda, 16 stycznia 2019

Pieczenie w domu coraz bardziej realne!

Zmiany w prawie, które musisz znaæ, je¶li planujesz za³o¿yæ s³odk± firmê.


Stan prawny


Do ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeñstwie ¿ywno¶ci i ¿ywienia, w Art. 63, ust. 1 punkcie 2 ("Zatwierdzenie nie jest wymagane w odniesieniu do:") zosta³ dodany punkt 14, który brzmi:

"podmiotów dzia³aj±cych na rynku spo¿ywczym przygotowuj±cych ¿ywno¶æ w pomieszczeniach u¿ywanych g³ównie jako prywatne domy mieszkalne, ale gdzie regularnie przygotowuje siê ¿ywno¶æ w celu wprowadzenia do obrotu, o których mowa w rozdziale III za³±cznika II do rozporz±dzenia nr 852/2004".

Zmiana ta obowi±zuje od 1 stycznia 2019 roku.


Co siê zmienia?


Oznacza to, ¿e wszystkie pozosta³e, obowi±zuj±ce dotychczas, wymagania sanitarne dotycz±ce pieczenia w domowej kuchni, u¿ywanej równie¿ przez domowników pozostaj± bez zmian. Nadal producent ponosi odpowiedzialno¶æ za bezpieczeñstwo ¿ywno¶ci wprowadzanej na rynek i musi przestrzegaæ zasad sanitarnych - w zakresie warunków i procesów produkcji, transportu i przechowywania, surowców oraz w odniesieniu do osób zaanga¿owanych w proces.

Jednak dzia³alno¶æ mo¿e rozpocz±æ ka¿dy, kto - i czyja kuchnia - spe³ni odpowiednie wymagania sanitarne, ju¿ 14 dni po z³o¿eniu wniosku o wpis do rejestru. Do wystartowania nie jest ju¿ potrzebna kontrola i zatwierdzenie, które wcze¶niej by³y nakazane ustaw±. Wpisu do rejestru dokonuje siê na podstawie wniosku. Sprawdzenie czy dany lokal spe³nia wymagania le¿y wiêc po stronie producenta.

Wymagania dla pomieszczeñ mieszkalnych, w których prowadzona jest produkcja/przetwarzanie ¿ywno¶ci, okre¶lone przez rozporz±dzenia (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny ¶rodków spo¿ywczych (Dz. Urz. UE L 139 z 30.04.2004, str.1; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 13, t. 34, str. 319) to:

  • pomieszczenia powinny byæ tak usytuowane, zaprojektowane i skonstruowane oraz utrzymywane w czysto¶ci, dobrym stanie i kondycji technicznej, aby unikn±æ ryzyka zanieczyszczenia, w szczególno¶ci przez zwierzêta i szkodniki,
  • musz± byæ dostêpne odpowiednie urz±dzenia, aby utrzymaæ w³a¶ciw± higienê personelu (w³±cznie ze sprzêtem do higienicznego mycia i suszenia r±k, higienicznymi urz±dzeniami sanitarnymi i przebieralniami),
  • powierzchnie do kontaktu z ¿ywno¶ci± musz± byæ w dobrym stanie, ³atwe do czyszczenia i w miarê potrzeby, dezynfekcji. Wymaga to stosowania g³adkich, zmywalnych, odpornych na korozjê i nietoksycznych materia³ów, chyba ¿e przedsiêbiorstwa sektora spo¿ywczego mog± zapewniæ w³a¶ciwe organy, ¿e  inne u¿yte materia³y s± odpowiednie,
  • nale¿y zapewniæ warunki do czyszczenia i w miarê potrzeby, dezynfekcji narzêdzi do pracy i sprzêtu,
  • nale¿y ustanowiæ odpowiednie przepisy/zasady, dla ¶rodków spo¿ywczych które bêd± czyszczone, aby dokonywaæ tego w sposób higieniczny,
  • nale¿y zapewniæ odpowiedni± ilo¶æ gor±cej i/lub zimnej wody pitnej,
  • nale¿y zapewniæ odpowiednie warunki i/lub udogodnienia dla higienicznego sk³adowania i usuwania niebezpiecznych i/lub niejadalnych substancji i odpadów (zarówno p³ynnych, jak i sta³ych),
  • nale¿y zapewniæ odpowiednie udogodnienia i/lub warunki dla utrzymywania i monitorowania w³a¶ciwych warunków termicznych ¿ywno¶ci,
  • ¶rodki spo¿ywcze musz± byæ tak umieszczone, aby unikaæ, na tyle, na ile jest to rozs±dnie praktykowane, ryzyka zanieczyszczenia.

Kontrole sanepidu w trakcie produkcji (po rozpoczêciu dzia³alno¶ci) nadal bêd± mia³y miejsce. Kontrolerzy maj± prawo wydaæ zalecenie dodatkowego dostosowania pomieszczeñ, procedur, itd., a w skrajnych przypadkach nakazaæ zaprzestania produkcji.


Dla kogo pieczenie w domu?


Czy produkcja tortów na zamówienie w domu na du¿± skalê jest mo¿liwa? Nadal nie. Wyra¼nie okre¶laj± to przepisy.

Produkcja ¿ywno¶ci w domowej kuchni jest dopuszczalna, o ile dotyczy takiego rodzaju produktów oraz takiej ich ilo¶ci, która jest mo¿liwa do wykonania w domowych warunkach z u¿yciem zwyk³ych sprzêtów standardowo wykorzystywanych w kuchniach domowych.

Opisywane tu z³agodzone wymogi sanitarne dotycz± wiêc w zasadzie osób traktuj±cych wyrób i sprzeda¿ ciast (i innych wyrobów cukierniczych) jako zajêcie dodatkowe, wykonywane poza podstawow± prac± zawodow±.

Mog± te¿ mieæ praktyczne zastosowanie dla osób planuj±cych po¶wiêcenie kariery zawodowej wy³±cznie produkcji cukierniczej, ale w okresie przej¶ciowym, czyli na pocz±tku dzia³alno¶ci. Pieczenie w domu to okazja, ¿eby sprawdziæ siê w warunkach gospodarczych, zbadaæ w³asne mo¿liwo¶ci oraz popyt na wyroby. Po pewnym czasie osoby piek±ce w domu staj± zwykle przed wyborem czy zrezygnowaæ z dzia³alno¶ci czy zwiêkszyæ jej skalê, stosuj±c odpowiednie (ju¿ pe³ne) przepisy prawne i przenosz±c produkcjê do osobnych, specjalnie wyposa¿onych pomieszczeñ.

O potrzebie tak dostêpnego rozwi±zania mówi³am wielokrotnie podczas rozmów na temat rozpoczynania dzia³alno¶ci. Spodziewam siê, ¿e bêdzie znacznym u³atwieniem dla wszystkich maj±cych w±tpliwo¶ci u progu "s³odkiej dzia³alno¶ci". A kto ich nie ma?


Inne u³atwienia na pocz±tek


Dodatkowa korzy¶æ, u³atwiaj±ca wyj¶cie z szarej strefy pojawi³a siê w ustawie z dnia 6 marca 2018 r. Prawo przedsiêbiorców (Dz. U. poz. 646). Je¶li jeste¶ osob± fizyczn±, w ci±gu ostatnich 5 lat nie prowadzi³a¶/³e¶ dzia³alno¶ci gospodarczej, a ze sprzeda¿y wypieków otrzymujesz kwotê nie wy¿sz± ni¿ 50% minimalnego wynagrodzenia miesiêcznie (na rok 2022 jest to dok³adnie po³owa kwoty 3010 z³, czyli 1505 z³), nie masz obowi±zku rejestrowania dzia³alno¶ci gospodarczej. W rozumieniu ustawy, takie pieczenie/dekorowanie ciast na ma³± skalê nie jest dzia³alno¶ci± gospodarcz±.
Uwaga! Podana kwota dotyczy przychodu, czyli nie zysku (który oblicza siê po odjêciu kosztów), ale ca³ej kwoty otrzymanej od osób, którym sprzedajesz swoje wyroby w ci±gu danego miesi±ca. Oczywi¶cie kwota ta podlega opodatkowaniu (wpisujemy j± w rubrykê inne podczas sk³adania zeznania rocznego).

Je¶li wiêc w którym¶ miesi±cu otrzymasz ³±cznie wynagrodzenie wy¿sze ni¿ 1125 z³, musisz za³o¿yæ dzia³alno¶æ gospodarcz±, co wi±¿e siê miêdzy innymi z konieczno¶ci± op³acania sk³adek ZUS. Nie jest jednak jeszcze tak ¼le, poniewa¿ przez pierwszych 6 pe³nych miesiêcy mo¿esz korzystaæ z ulgi na start (czyli op³acaæ tylko sk³adkê zdrowotn±), a przez kolejne 24 miesi±ce p³aciæ sk³adki od 30% minimalnego wynagrodzenia.

Oczywi¶cie ka¿dy kij ma dwa koñce, ni¿sze sk³adki oznaczaj± ni¿sze ¶wiadczenia m.in. brak zasi³ków zwi±zanych z opiek± nad dzieæmi. Trzeba te¿ pamiêtaæ o tym, ¿e po "okresie ochronnym" koszty dzia³alno¶ci wzrosn± o wiêksze sk³adki ZUS i warto braæ to pod uwagê podczas planowania dzia³alno¶ci.

Nie da siê jednak zaprzeczyæ, ¿e wszystkie te rozwi±zania stanowi± du¿e u³atwienie dla startuj±cych z legaln± "s³odk± firm±". Przypomnijmy:

  1. rejestracja pieczenia w kuchni bez "odbioru" sanepidu
  2. dzia³anie bez formalno¶ci zwi±zanych z za³o¿eniem i prowadzeniem firmy
  3. obni¿one koszty ZUS

Nadal masz w±tpliwo¶ci i pytania?


Zapraszam na moje najnowsze szkolenie - kurs online dla osób zak³adaj±cych swoj± dzia³alno¶æ, tak¿e tych zaczynaj±cych we w³asnej kuchni, zobacz program...

Je¶li potrzebujesz indywidualnej dora¼nej pomocy dotycz±cej pieczenia w domu lub prowadzenia s³odkiej dzia³alno¶ci gospodarczej, zapraszam na konsultacje, na miejscu w Warszawie lub przez Internet. Zapisz siê tutaj...

Z ogromn± rado¶ci± pomogê Ci wystartowaæ!



Komentarze (7)


aneta90_, 11 listopada 2021
Nie do koñca jest to dla mnie jasne. Prowadzê jednoosobow± dzia³alno¶æ gospodarcz±, w PKD mam g³ównie rzeczy dotycz±ce organizacji eventów. Chcia³abym piec ciasta w domu - raz na tydzieñ, jako zajêcie dodatkowe. My¶lê, ¿e s³odki biznes stanowi³by max 1/5 moich dochodów. Czy powinnam wystawiaæ faktury (dopisaæ sobie dzia³alno¶æ cukiernicz± do PKD) oraz czy w dalszym ci±gu mogê prowadziæ "biznes" na tych najprostszych zasadach, we w³asnej domowej kuchni?
Agnieszka (tortownia.pl), 6 listopada 2021
Lublinianka, ka¿d± produkcjê spo¿ywcz± trzeba zg³aszaæ do sanepidu. Pieczenie pierniczków okresowo i raz w tygodniu to ksi±¿kowy przyk³ad sytuacji, w której warto wpisaæ do rejestru w³asn± kuchniê. Dzia³alno¶æ gospodarcza to osobny temat. Na pocz±tek (a mo¿e wcale przy ma³ej produkcji) nie trzeba jej zak³adaæ, je¶li spe³nia siê okre¶lone warunki (jak w tek¶cie powy¿ej).
Lublinianka, 1 listopada 2021
Pieczenie pierniczków raz w tygodniu przed ¶wiêtami, czy trzeba za³o¿yæ dzia³alno¶æ, zg³aszaæ do Sanepidu, czy mo¿na wystawiæ rachunek dla sklepiku? Dodam, ¿e jestem emerytk± i gubiê siê w przepisach. Pozdrawiam.
Agnieszka (tortownia.pl), 25 maja 2020
CiastekDamian, interpretacja nale¿y do lokalnego sanepidu, bywa ró¿na. My¶lê, ¿e jest szansa, ¿eby sobie z tym poradziæ, ale musia³abym znaæ wiêcej szczegó³ów. Trudno to ustaliæ w komentarzach do artyku³u ;)
CiastekDamian, 23 maja 2020
A jak mo¿na obej¶æ temat jajek? Bo u mnie w sanepidzie nie chc± s³yszeæ o tym ¿e bede u¿ywa³ naturalnych jajek bo twierdz± ¿e to du¿e ryzyko i jedynie co wchodzi w grê to jajka pasteryzowane a tego chcia³bym unikn±æ lub osobne pomieszczenie do wybijania i przedzial czasowy te¿ im nie odpowiada...
Agnieszka (tortownia.pl), 20 lutego 2019
Moim zdaniem, powinny byæ dwie komory zlewu (lub jedna + ma³a umywalka) - jedna ma s³u¿yæ do mycia naczyñ, druga do r±k w trakcie pracy, np. po wyrzuceniu ¶mieci albo wytarciu nosa ;). Zmywarka nie jest konieczna (choæ lepiej mieæ, bo myje w bardzo wysokiej temperaturze), a w jednej lodówce mo¿na wszystko zorganizowaæ, o ile pozwala na to wielko¶æ i rodzaj produkcji (czyli pieczemy ma³o i rzadko, np. raz w tygodniu). Ale! Trzeba pamiêtaæ, ¿e wszystko zale¿y od tego jaka to dok³adnie produkcja oraz od interpretacji lokalnej stacji sanepidu. Aktualnie obowi±zuj±ce przepisy nie s± jednoznaczne, bo podlegaj± interpretacji w zale¿no¶ci od wielko¶ci rodzaju produkcji.
anulkat007, 14 lutego 2019
Czyta³am ustawê, rozporz±dzenie, poradnik gis-u na temat dobrej praktyki produkcyjnej i higienicznej. Dalej nie wiem jak to jest z jednokomorowym zlewem plus zmywarka oraz drug± lodówk±. W poradniku, który nie stanowi prawa ale jest napisany w oparciu o dokumenty jest do¶æ lu¼no o tym napisane, tak samo o lodówce- ¿e mo¿na wydzieliæ miejsce w zwyk³ej, ale pamiêtaj±c o tym, i¿ produkt gotowy powinien znajdowaæ siê nad produktami innymi- surowcami. Czy sanepid mo¿e cofn±æ mi rejestracje je¶li mam jednokomorowy zlew oraz tylko jedn± lodówkê ? Piekê raz w tygodniu i to tak maksymalnie bo nie zawsze.

Aby dodaæ swój komentarz - zaloguj siê ».
Nie masz jeszcze konta? Za³ó¿ konto »

Agnieszka Klimczak

Podpowiadam (przysz³ym) w³a¶cicielkom "s³odkich" firm jak godnie zarabiaæ i prowadziæ firmê w zgodzie ze sob±. Pomog³am ju¿ setkom pasjonatów i zawodowych cukierników. Jako praktykuj±ca od lat nauczycielka i ¶wietna s³uchaczka, umiem wspieraæ w rozwoju i trafnie identyfikowaæ potrzeby. Wiem, ¿e rozwi±zania idealne nie istniej±. Ale s± drogi na skróty. Wiem które warto wybieraæ, a których lepiej unikaæ. Moj± najwiêksz± pasj± jest dzielenie siê t± wiedz±.
Przez kilkana¶cie lat w³asnej dzia³alno¶ci gospodarczej (m.in. kawiarnia i pracownia tortów artystycznych) oraz dziêki do¶wiadczeniu pracy na etacie, ukoñczonym studiom, kursom, szkoleniom, przeczytanym ksi±¿kom i wnikliwej obserwacji rynku, zyska³am solidn± wiedzê i potê¿n± dawkê do¶wiadczenia.
By³am dyrektork± i nauczycielk± Akademii tortownia.pl.
Jestem tak¿e autork± publikacji w bran¿owej prasie cukierniczej oraz wydawc± i redaktork± merytoryczn± pierwszych w Polsce ksi±¿ek o dekoracjach cukierniczych.
Skoñczy³am studium podyplomowe Mazowiecka Akademia Firm Rodzinnych (Family Business Academy) w Szkole Biznesu Politechniki Warszawskiej.
Firmê tortownia.pl prowadzê od 2006 roku.

Wiêcej informacji o mnie...



W Akademii tortownia.pl prowadzi szkolenia:


Kurs online: S£ODKA FIRMA bez obaw przed formalno¶ciami i konkurencj±

Indywidualne konsultacje: zak³adam s³odk± firmê




 Przeczytaj te¿:


O mi³o¶ci do pieczenia,

10 lekcji z Akademii Sztuk Piêknych.

Jak przetrwaæ, kiedy ¿yjesz ze s³odko¶ci?

A je¶li Ciê nagle zabraknie?

S³odkie tajemnice Bo¿eny Sikoñ


Kategorie: od pasji do profesji: moja s³odka firma



Szukaj

Kategorie
Autorzy

Agnieszka
Klimczak

Tadeusz
Branecki

Bo¿ena
Sikoñ

oraz go¶cie »

Archiwum bloga