zaloguj   |   za³ó¿ konto
sobota, 1 wrze¶nia 2007

Prawdy i mity o czekoladzie

potwierdzamy i obalamy


  • Jest lepsza ni¿ seks! - powiedzia³a o czekoladzie Pamela Anderson. Brytyjscy naukowcy postanowili to sprawdziæ. Przebadali pary z hrabstwa Sussex (podpinaj±c je do naukowej aparatury) i stwierdzili, ¿e zjedzenie tabliczki czekolady wywo³ywa³o uczucie rozkoszy silniejsze i bardziej d³ugotrwa³e ni¿ poca³unek! A wszystko to za spraw± chemii: czekolada zwiêksza wydzielanie serotoniny i endorfin, zwanych hormonem szczê¶cia. Podczas jej spo¿ycia wytwarza siê te¿ fenyloetyloamina, odpowiedzialna za pobudzanie o¶rodków przyjemno¶ci w mózgu.


  • Pomaga walczyæ ze stresem i ³agodzi skoki nastrojów! A to dziêki zawarto¶ci magnezu. Jak twierdzi Dr Susan Delaney z Dallas (badaczka i mi³o¶niczka czekolady), regularne jedzenie czekolady ³agodzi objawy napiêcia przedmiesi±czkowego i zapobiega depresji. Mo¿e ponoæ stanowiæ alternatywê dla ¶rodków farmakologicznych, takich jak Prozac. Brytyjscy naukowcy postuluj± wprowadzenie czekolady na listê leków refundowanych przez National Heath Service (brytyjski NFZ ;-)).

  • Dzia³a przeciwrakowo, chroni przed zawa³em serca, obni¿a ci¶nienie têtnicze, leczy przewlek³y kaszel, ma dzia³anie podobne do aspiryny - wszystkie te w³a¶ciwo¶ci lecznicze czekolady tak¿e zosta³y naukowo udowodnione!

  • Nie powoduje tr±dziku ani próchnicy! Naukowcy pochylili siê oczywi¶cie i nad tymi obiegowymi opiniami o czekoladzie. Mimo prób, twierdzeñ tych nie uda³o siê udowodniæ. Próchnicê powoduje cukier w du¿ych ilo¶ciach zawarty w czekoladzie, podobnie jest z tr±dzikiem.

  • Nie tuczy! Przybieramy na wadze od cukru i t³uszczu. Dlatego najzdrowsze s± czekolady gorzkie, ciemne, które zawieraj± wiêcej dobroczynnego kakao ni¿ czekolady mleczne i bia³e. Je¶li wiêc nawet siê odchudzasz, dla zdrowia fizycznego i psychicznego mo¿esz pozwoliæ sobie na kostkê gorzkiej czekolady wysokiej jako¶ci - to nie zrujnuje wiêkszo¶ci diet!

  • Powoduje migreny, trudno¶ci z zasypianiem, ko³atanie serca, nadmierny wzrost ci¶nienia. Tak, spo¿ywana w du¿ych ilo¶ciach mo¿e tak dzia³aæ za spraw± zawarto¶ci kofeiny (choæ zawiera jej o trzy czwarte mniej ni¿ kawa).

  • Uzale¿nia! To, niestety, prawda. Za to winiæ mo¿emy kofeinê i odpowiedzialn± za uczucie przyjemno¶ci fenyloetyloaminê.

  • Zapobiega starzeniu siê skóry i wspomaga jej oczyszczanie - tak, ale aplikowana na skórê. Producenci coraz czê¶ciej dodaj± do kremów, peelingów, myde³ i balsamów mas³o kakaowe - g³ówny sk³adnik czekolady. A zabiegi kosmetyczne z wykorzystaniem czekolady sta³y siê ostatnio bardzo modne!




Komentarze (0)


Aby dodaæ swój komentarz - zaloguj siê ».
Nie masz jeszcze konta? Za³ó¿ konto »

Agnieszka Klimczak

Podpowiadam (przysz³ym) w³a¶cicielkom "s³odkich" firm jak godnie zarabiaæ i prowadziæ firmê w zgodzie ze sob±. Pomog³am ju¿ setkom pasjonatów i zawodowych cukierników. Jako praktykuj±ca od lat nauczycielka i ¶wietna s³uchaczka, umiem wspieraæ w rozwoju i trafnie identyfikowaæ potrzeby. Wiem, ¿e rozwi±zania idealne nie istniej±. Ale s± drogi na skróty. Wiem które warto wybieraæ, a których lepiej unikaæ. Moj± najwiêksz± pasj± jest dzielenie siê t± wiedz±.
Przez kilkana¶cie lat w³asnej dzia³alno¶ci gospodarczej (m.in. kawiarnia i pracownia tortów artystycznych) oraz dziêki do¶wiadczeniu pracy na etacie, ukoñczonym studiom, kursom, szkoleniom, przeczytanym ksi±¿kom i wnikliwej obserwacji rynku, zyska³am solidn± wiedzê i potê¿n± dawkê do¶wiadczenia.
By³am dyrektork± i nauczycielk± Akademii tortownia.pl.
Jestem tak¿e autork± publikacji w bran¿owej prasie cukierniczej oraz wydawc± i redaktork± merytoryczn± pierwszych w Polsce ksi±¿ek o dekoracjach cukierniczych.
Skoñczy³am studium podyplomowe Mazowiecka Akademia Firm Rodzinnych (Family Business Academy) w Szkole Biznesu Politechniki Warszawskiej.
Firmê tortownia.pl prowadzê od 2006 roku.

Wiêcej informacji o mnie...



W Akademii tortownia.pl prowadzi szkolenia:


Kurs online: S£ODKA FIRMA bez obaw przed formalno¶ciami i konkurencj±

Indywidualne konsultacje: zak³adam s³odk± firmê




 Przeczytaj te¿:


Polski tort w stylu angielskim

10 lekcji z Akademii Sztuk Piêknych.

Bunt biskupa przeciw czekoladzie

Cukrowe Animacje Carlosa Lischetti

Zamieszanie w kolorach


Kategorie: s³odkie opowie¶ci



Szukaj

Kategorie
Autorzy

Agnieszka
Klimczak

Tadeusz
Branecki

Bo¿ena
Sikoñ

oraz go¶cie »

Archiwum bloga