zaloguj   |   załóż konto
W sklepie
Szukaj produktów
szukaj tylko w nazwach
szukaj według koloru
Foremki do rurek (3 szt.)
kliknij aby powiększyć zdjęcie...
duże
nr katalogowy: NIC0786
produkt
niedostępny
ilość w opakowaniu: 3 szt
wymiary: 11cm
 

sprawdź opinie o tym produkcie (3)...  
dodaj opinię...

Opis


Metalowe foremki do przygotowania domowych rurek z kremem (np. z ciasta francuskiego lub kruchego). Taka foremka może także służyć jako "stelaż" do rozmaitych elementów z lukrów plastycznych (tylko jednym z pomysłów jest mała wieżyczka :))

Foremka ma długość 11 cm i średnicę od 2,2 do 1,8 cm (z jednej strony jest węższa, łatwo więc z niej zdjąć gotową rurkę).


Kod producenta: 1101
Kod EAN: 5907760121318


Zastosowania


Rurki z kruchego ciasta
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki wody
1 duże jajko
250 g mąki pszennej
1 łyżka cukru
1 łyżeczka przyprawy do piernika
szczypta soli
25 g miękkiego masła

W małej misce wymieszaj jajko z sokiem z cytryny i wodą. Do większej miski wsyp mąkę, cukier, przyprawę do piernika, szczyptę soli, dodaj masło i szybko wymieszaj przy pomocy miksera. Dodaj zawartość małej miski, zagnieć ciasto, owiń folią i wstaw na 1 godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 2 mm i powycinaj prostokąty 4 x 7 (7,5 cm) np. przy pomocy radełka. Owijaj nimi cienko posmarowane tłuszczem rurki tak, żeby brzegi ciasta trochę na siebie nachodziły. Jeśli ciasto nie chce się skleić posmaruj brzegi rozkłóconym białkiem.
Tak przygotowane rurki usmaż, wrzucając po 2-3 sztuki, do garnka z olejem (5 cm głębokości). Rurki wyjmuj, gdy ciasto stanie się złociste, a na jego powierzchni pojawią się bąbelki. Po ostygnięciu ostrożnie zdejmij ciasto z foremek.
Ciasteczka można przechowywać przez 2 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Na 30 minut przed podaniem (nie wcześniej, bo ciasto szybko traci kruchość) rurki możesz wypełnić kremem lub bitą śmietaną.

Zobacz także przepis na orzechowe rurki z kremem.

Szukaj podobnych produktów w dziale:


  » narzędzia i sprzęt » formy do pieczenia i ranty

Słowa kluczowe/tagi:


foremki do rurek | rurka | rurki | krem | ciasto kruche | ciasto francuskie | lukier plastyczny | masa plastyczna | fondant | metalowy

Jeśli informacje powyżej nie są wystarczające zadaj nam pytanie o ten produkt.
Opinie użytkowników (3)
średnia ocena: polecampolecampolecampolecampolecam
dodaj swoją opinię »
Rurki z ciasta francuskiego wyszły świetnie. Nie dość, że smaczne to jeszcze robią furorę. Bardzo polecam, łatwo wychodzą z ciasta po upieczeniu, z gotowego ciasta robi się je ekspresowo!
kell_79, 6 sierpnia 2010
Mam takie foremki, są super.Rurki wychodzą rewelacyjne.
demerara, 22 października 2009
Używałam ich do cannoli i sprawdzają się bardzo dobrze. Mimo iż wydają się dość delikatne, to się nie wyginają. Polecam!
kawka_, 10 lutego 2009

Aby dodać swoją opinię - zaloguj się ».
Nie masz jeszcze konta? Załóż konto »