Foremki do rurek (3 szt.) |
|
duże nr katalogowy: NIC0786 |
produkt niedostępny |
ilość w opakowaniu: 3 szt wymiary: 11cm |
|
|
Opis
Metalowe foremki do przygotowania domowych rurek z kremem (np. z ciasta francuskiego lub kruchego). Taka foremka może także służyć jako "stelaż" do rozmaitych elementów z lukrów plastycznych (tylko jednym z pomysłów jest mała wieżyczka :))
Foremka ma długość 11 cm i średnicę od 2,2 do 1,8 cm (z jednej strony jest węższa, łatwo więc z niej zdjąć gotową rurkę). Kod producenta: 1101 Kod EAN: 5907760121318
Zastosowania Rurki z kruchego ciasta
3 łyżki soku z cytryny
3 łyżki wody
1 duże jajko
250 g mąki pszennej
1 łyżka cukru
1 łyżeczka przyprawy do piernika
szczypta soli
25 g miękkiego masła
W małej misce wymieszaj jajko z sokiem z cytryny i wodą. Do większej miski wsyp mąkę, cukier, przyprawę do piernika, szczyptę soli, dodaj masło i szybko wymieszaj przy pomocy miksera. Dodaj zawartość małej miski, zagnieć ciasto, owiń folią i wstaw na 1 godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 2 mm i powycinaj prostokąty 4 x 7 (7,5 cm) np. przy pomocy radełka. Owijaj nimi cienko posmarowane tłuszczem rurki tak, żeby brzegi ciasta trochę na siebie nachodziły. Jeśli ciasto nie chce się skleić posmaruj brzegi rozkłóconym białkiem.
Tak przygotowane rurki usmaż, wrzucając po 2-3 sztuki, do garnka z olejem (5 cm głębokości). Rurki wyjmuj, gdy ciasto stanie się złociste, a na jego powierzchni pojawią się bąbelki. Po ostygnięciu ostrożnie zdejmij ciasto z foremek.
Ciasteczka można przechowywać przez 2 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Na 30 minut przed podaniem (nie wcześniej, bo ciasto szybko traci kruchość) rurki możesz wypełnić kremem lub bitą śmietaną.
Zobacz także przepis na orzechowe rurki z kremem.
|
Szukaj podobnych produktów w dziale:
» narzędzia i sprzęt » formy do pieczenia i ranty
Słowa kluczowe/tagi: foremki do rurek | rurka | rurki | krem | ciasto kruche | ciasto francuskie | lukier plastyczny | masa plastyczna | fondant | metalowy
Jeśli informacje powyżej nie są wystarczające zadaj nam pytanie o ten produkt.
Rurki z ciasta francuskiego wyszły świetnie. Nie dość, że smaczne to jeszcze robią furorę. Bardzo polecam, łatwo wychodzą z ciasta po upieczeniu, z gotowego ciasta robi się je ekspresowo! kell_79, 6 sierpnia 2010 Mam takie foremki, są super.Rurki wychodzą rewelacyjne. demerara, 22 października 2009 Używałam ich do cannoli i sprawdzają się bardzo dobrze. Mimo iż wydają się dość delikatne, to się nie wyginają. Polecam! kawka_, 10 lutego 2009
|