Otwarty Festiwal Tortów Artystycznych w tortownia.pl to konkurs i wystawa artystycznych wyrobów cukierniczych oraz towarzyszące im wydarzenia.
3. edycja Otwartego Festiwalu Tortów Artystycznych odbyła się w dniach 23-24 września 2017.
Zwycięzcy 3. edycji (2017) Otwartego Festiwalu Tortów Artystycznych:
Temat przewodni konkursu 2017
"CZAS"
Tort weselny - "Anna i Emmanuel"
Panna Młoda to Anna z Warszawy. Jest elegancką kobietą, nosi krótko przystrzyżone blond włosy i geometryczną biżuterię. Zawodowo zajmuje się architekturą wnętrz, chętnie śledzi bieżące trendy, w swoich projektach lubi wykorzystywać zaskakujące połączenia. Tydzień po ślubie kończy 40 lat, więc dla niej uroczystość będzie "podwójna".
Pan Młody ma na imię Emmanuel, pochodzi z Krakowa. Jest historykiem sztuki. Właśnie skończył studia magisterskie i od października rozpoczyna studia doktoranckie na jednej z warszawskich szkół wyższych. Nie wyróżnia się wyglądem i jest, w porównaniu do przyszłej żony, dość małomówny.
Drogi Anny i Emmanuela krzyżowały się kilkukrotnie, pierwszy raz spotkali się 11 lat temu.
Wesele odbędzie się w restauracji na dachu wieżowca, z której tarasu rozciąga się widok na Wisłę. Ona będzie w gładkiej białej sukni podkreślającej kobiece kształty, bez zbędnych ozdób. Dekoracja sali ma być delikatna i elegancka, subtelnie podkreślać charakter imprezy. Na stołach znajdą się kompozycje z roślin w odcieniach bieli i zieleni, prawdopodobnie między innymi sukulenty, ale nie jest to jeszcze do końca ustalone z florystą.
I miejsce Agata Brzyzka |
II miejsce Jolanta Nowocin BACCARA Sp. z o.o. |
III miejsce Zuzanna Bobowska Gliko |
Tort w stylu dowolnym - "tik-tak-tik-tak"
I miejsce Sandra Medyńska "Torcik Raz" |
II miejsce Łukasz Roguski Cukiernia Małgosia |
III miejsce Karolina Bossak |
Wyróżnienie Magdalena Komorowska |
Kompozycja z kwiatów cukrowych - "chwila"
I miejsce Agnieszka Zając |
II miejsce Jan Kałuski |
Małe formy (ciasteczka, pierniczki, babeczki) - "czasoprzestrzeń"
I miejsce Monika Zaniuk |
II miejsce Aneta Rozmus Słodyczą Malowane |
III miejsce Anna Mazurkiewicz |
Nagroda publiczności
Nagroda publiczności Łukasz Roguski Cukiernia Małgosia |
Galeria zdjęć - już wkrótce...
Strefa Dekoracji
Zapraszamy na Otwarty Festiwal Tortów Artystycznych, święto smaku i designu!
Przez całą niedzielę, 24 września 2017, zapraszamy do Babki do Wynajęcia na wystawę finałowych prac konkursu. Na wystawie znajdzie się ponad sześćdziesiąt prac najlepszych polskich dekoratorek i dekoratorów wyrobów cukierniczych.
Wstęp wolny!
Torty, ciasteczka, babeczki i kwiaty cukrowe to prace przygotowane specjalnie na konkurs i oceniane przez jury w czterech kategoriach.
Tytuły prac zostały narzucone przez organizatora, a torty weselny zostaną zaprojektowane na specjalne zamówienie Młodej Pary, która może kiedyś istniała na prawdę... ;)
- I. Tort weselny
Panna Młoda to Anna z Warszawy. Jest elegancką kobietą, nosi krótko przystrzyżone blond włosy i geometryczną biżuterię. Zawodowo zajmuje się architekturą wnętrz, chętnie śledzi bieżące trendy, w swoich projektach lubi wykorzystywać zaskakujące połączenia. Tydzień po ślubie kończy 40 lat, więc dla niej uroczystość będzie "podwójna".
Pan Młody ma na imię Emmanuel, pochodzi z Krakowa. Jest historykiem sztuki. Właśnie skończył studia magisterskie i od października rozpoczyna studia doktoranckie na jednej z warszawskich szkół wyższych. Nie wyróżnia się wyglądem i jest, w porównaniu do przyszłej żony, dość małomówny.
Drogi Anny i Emmanuela krzyżowały się kilkukrotnie, pierwszy raz spotkali się 11 lat temu.
Wesele odbędzie się w restauracji na dachu wieżowca, z której tarasu rozciąga się widok na Wisłę. Ona będzie w gładkiej białej sukni podkreślającej kobiece kształty, bez zbędnych ozdób. Dekoracja sali ma być delikatna i elegancka, subtelnie podkreślać charakter imprezy. Na stołach znajdą się kompozycje z roślin w odcieniach bieli i zieleni, prawdopodobnie między innymi sukulenty, ale nie jest to jeszcze do końca ustalone z florystą. - II. Tort w stylu dowolnym (o dowolnym kształcie i na dowolną okazję) - "tik-tak-tik-tak".
- III. Kwiaty cukrowe - "chwila".
- IV. Małe formy (ciasteczka, pierniczki, babeczki) - "czasoprzestrzeń".
Każdy ze zwiedzających będzie mógł zagłosować na najpiękniejszą pracę, a autor najczęściej wybieranej otrzyma nagrodę publiczności.
Strefa Słodkości
Ale czym byłby tort, jeśli zapomnimy o jego doskonałym smaku? Zapraszamy więc także na zakupy do Strefy Słodkości, gdzie swoje słodkie wyroby zaoferują:
Strefa Wiedzy
Dzieci i dorośli zwiedzający wystawę wezmą udział w bezpłatnych warsztatach, dowiedzą się więcej o pracy w zawodach cukiernika i dekoratora wyrobów cukierniczych, dotkną mąki i sprawdzą jakie smaki kryją najlepsze składniki...
Laboratorium smaku
Sprawdzimy jak działają nasze kubki smakowe, ile smaków potrafimy rozpoznać, czym się różnią jabłka w szarlotce i czy każde ciastko rozpływa się w ustach.
Prowadzi: mąka TOTA , Bożena Sikoń (jurorka OFTA i nauczycielka Akademii tortownia.pl) oraz zespół tortownia.pl
Laboratorium koloru
...to raj dla tych, którzy, tak, jak my, uwielbiają barwne eksperymenty. Sprawdzimy tu co ze sobą pomieszać, żeby nie było szaro, buro i ponuro. Postaramy się też zaczarować torty za pomocą kolorowych tasiemek i innych sztuczek.
UWAGA! Każdy odwiedzający będzie mógł złożyć swój jadalny podpis na specjalnym pamiątkowym torcie!
Prowadzi: Kasia Milik-Mróz, tortownia.pl
Cukrowy ogród
Szukajcie go przy kwiatowym torcie, który znacie z kolorowych magazynów! Tu, w rękach mistrza, specjalisty od cukrowej florystyki, "urosną" cukrowe goździki w różnych kolorach...
Prowadzi: Tadeusz Branecki, juror OFTA i nauczyciel Akademii tortownia.pl
Piernikowe koronki
Dekorowanie pierniczków to przyjemność nie tylko dla dzieci. Dlatego zapraszamy też na warsztaty dla dorosłych, gdzie tradycyjną metodą wykonamy koronki z lukru królewskiego na korzennych ciasteczkach w tradycyjnych i nowoczesnych kształtach.
Prowadzi: Jarmila Buczyńska, nauczycielka Akademii tortownia.pl
Kolorowe pierniczki
Ania i Iga Sarzyńskie są czwartym pokoleniem kultywującym tradycje piekarsko- cukiernicze w swojej rodzinie. Z wielką przyjemnością powracają do wspomnień i wprowadzą dzieci do magicznego i kreatywnego świata słodkości. Na swoich warsztatach pokażą najmłodszym jak pięknie dekorować pierniczki o różnych kształtach.
Prowadzą: Pierniki Dzieciom
Księgarnia tortownia.pl
Zapraszamy do rozmów o słodkiej sztuce dekorowania tortów i ciastek, do poznania oferty naszych szkoleń i zakupu najlepszych polskich książek o dekoracjach. Na Otwartym Festiwalu Tortów Artystycznych polska PREMIERA książki "Tajniki czekolady" Marka Tillinga.
Marzących o własnej słodkiej firmie, zapraszamy do porozmawiania z Agnieszką Klimczak.
UWAGA! Zapraszamy po autograf na spotkanie z autorką książki "Moje cztery pory roku", Igą Sarzyńską.
Prowadzi: Akademia i sklep tortownia.pl
Gratulujemy finalistom!
Nie możemy się doczekać spotkania i Waszych prac, już 23 września w Warszawie, w Babce do wynajęcia.
Bieżące informacje i ciekawostki dla uczestników konkursu sprawdź także w wydarzeniu: https://www.facebook.com/events/238252683346336Korzyści dla uczestników
- Wymiana doświadczeń, spotkanie z ludźmi z pasją, którzy podobnie myślą.
- Możliwość zweryfikowania swoich umiejętności, uzyskania przyjaznej, konstruktywnej oceny jurorów.
- Okazja do podjęcia wyzwania i rozwoju własnych umiejętności.
- Bezpłatne ekskluzywne wykłady w ramach konferencji "Ja i moja słodka marka".
- Możliwość zaprezentowania swoich prac szerokiej publiczności, promocja i prestiż.
Kategorie
Uczestnicy mogą startować w jednej lub więcej wybranych kategorii konkursu:
- I. Tort weselny
To konkurencja, w której staramy się imitować warunki rzeczywistej sytuacji, w której dekorator przygotowuje projekt tortu na prawdziwe wesele. Fikcyjna konkursowa para mogłaby istnieć naprawdę i naprawdę zgłosić się do uczestnika konkursu z prośbą o wykonanie tortu weselnego. Jury oceniać będzie zatem tak, jakby był on w środku jadalny i miał zostać pokrojony podczas uroczystości. Wprowadza to pewne ramy techniczne, przez co odpowiada codziennej pracy dekoratora, który musi dostosować swoją wizję artystyczną do konkretnych warunków. Czy takie wyzwanie ogranicza? A może dodatkowo pobudza kreatywność? - II. Tort w stylu dowolnym (o dowolnym kształcie i na dowolną okazję)
Zakładamy, że torty w tej konkurencji mogą być jak stroje na pokazach mody Haute Couture. Wiemy, że dzisiejsze torty często zaskakują formą, kształtem i innowacyjnością, więc uczestnik może puścić wodze fantazji, o ile wie jak technicznie wykonałby taki tort w wersji jadalnej. Tutaj proporcje dekoracji względem jadalnej części tortu, forma i wygoda serwowania nie będą oceniane jak przy tortach weselnych.
Nie zapominajmy jednak, że nadal obowiązuje wykorzystanie wyłącznie jadalnych dekoracji i - tam, gdzie to konieczne - materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. - III. Kwiaty cukrowe
Aranżacja z kwiatów cukrowych może zostać umieszczona w naczyniu (tort nie jest wymagany). Ważne, by kwiaty i rośliny jak najbardziej przypominały żywe, występujące w naturze. Oceniana będzie także kompozycja jako całość, więc warto zadbać o dobór gatunków, kolorów kwiatów i ich ułożenie. - IV. Małe formy (ciasteczka, pierniczki, babeczki)
To konkurencja gdzie precyzja wykonania ma bardzo duże znaczenie. Nie ma ograniczeń liczby ani wielkości przygotowanych prac (poza miejscem na ekspozycję). Eksponat może być np. serią wypieków, albo jednym dopracowanym pierniczkiem... Istotna jest tu ekspozycja i kompozycja pracy (przy czym warto zwrócić uwagę, by rekwizyty i naczynia nie przytłoczyły wyrobów cukierniczych). Uczestnicy mogą przygotować ciasteczka, pierniczki, babeczki, ciasteczkowe lizaki (cake popsy), czekoladki... albo coś jeszcze innego :). Eksponaty muszą być wykonane z trwałych materiałów, które nie wymagają przechowywania w warunkach chłodniczych.
Tematy w poszczególnych kategoriach
- I. Tort weselny
Panna Młoda to Anna z Warszawy. Jest elegancką kobietą, nosi krótko przystrzyżone blond włosy i geometryczną biżuterię. Zawodowo zajmuje się architekturą wnętrz, chętnie śledzi bieżące trendy, w swoich projektach lubi wykorzystywać zaskakujące połączenia. Tydzień po ślubie kończy 40 lat, więc dla niej uroczystość będzie "podwójna".
Pan Młody ma na imię Emmanuel, pochodzi z Krakowa. Jest historykiem sztuki. Właśnie skończył studia magisterskie i od października rozpoczyna studia doktoranckie na jednej z warszawskich szkół wyższych. Nie wyróżnia się wyglądem i jest, w porównaniu do przyszłej żony, dość małomówny.
Drogi Anny i Emmanuela krzyżowały się kilkukrotnie, pierwszy raz spotkali się 11 lat temu.
Wesele odbędzie się w restauracji na dachu wieżowca, z której tarasu rozciąga się widok na Wisłę. Ona będzie w gładkiej białej sukni podkreślającej kobiece kształty, bez zbędnych ozdób. Dekoracja sali ma być delikatna i elegancka, subtelnie podkreślać charakter imprezy. Na stołach znajdą się kompozycje z roślin w odcieniach bieli i zieleni, prawdopodobnie między innymi sukulenty, ale nie jest to jeszcze do końca ustalone z florystą. - II. Tort w stylu dowolnym (o dowolnym kształcie i na dowolną okazję) - "tik-tak-tik-tak".
- III. Kwiaty cukrowe - "chwila".
- IV. Małe formy (ciasteczka, pierniczki, babeczki) - "czasoprzestrzeń".
Ocena prac
Jury będzie oceniało, we wszystkich kategoriach:
- Wyraz artystyczny - czy praca jest spójna, wykonana w jednym stylu, harmonijna, w odpowiednio dobranej kolorystyce;
- Interpretację tematu danej konkurencji (traktowanego jako tytuł pracy);
- Oryginalność - autorskość projektu;
- Poprawność techniczną i staranność wykonania - czystość wykonania, odpowiednie zastosowanie użytych technik;
Ponadto, Jury weźmie pod uwagę (poza wymienionymi powyżej):
- W kategorii "Tort Weselny" - łatwość serwowania - wygodę krojenia,
- W kategorii "Kwiaty cukrowe" - podobieństwo eksponatów z mas cukrowych do żywych kwiatów i spójność kompozycji.
Jury:
- nie zna autorów prac podczas oceny,
- składa się z praktyków, nauczycieli Akademii tortownia.pl i zaproszonych gości,
- ma różne spojrzenia (cukiernik/dekorator/restaurator/artysta/znawca trendów),
- wspólnie wypracowuje ostateczną decyzję (merytoryczna dyskusja a nie średnia ocen).
Prace w trzeciej edycji '2017 oceni jury w składzie:
Agnieszka Klimczak |
Bożena Sikoń |
Tadeusz Branecki |
Agnieszka Nożewska |
Iga Sarzyńska |
Emilia Branecka-Ledwoń |
Nagrody i dyplomy
Wszyscy Finaliści Konkursu otrzymają pamiątkowe dyplomy i bezpłatny udział w konferencji
Laureaci konkursu zostaną nagrodzeni:
- pucharami, medalami i dyplomami
- nagrodami od sponsorów
- zdobędą prawo do posługiwania się odznaką OFTA w promocji swoich prac przez rok po zakończeniu konkursu.
Opisy prac
Przed finałem konkursu, wszyscy uczestnicy zostaną poproszeni o wypełnienie formularza z opisem swoich prac, które znajdą się przy pracach podczas pracy jury i niedzielnej wystawy. (Autorzy prac zostaną ujawnieni dopiero przed wystawą).
O wszystkich ważnych sprawach i terminach będziemy zawiadamiać e-mailem.
Koniecznie przeczytaj
Regulamin konkursu »
W regulaminie m.in. o tym, jakie warunki muszą spełniać prace konkursowe, na co zwróci uwagę jury i inne ważne zasady. Przeczytaj uważnie, żeby Twoja praca nie została zdyskwalifikowana!
Konferencja "Ja i moja słodka marka"
W sobotę, 23 września 2017, podczas prac jury, odbędzie się konferencja "Ja i moja słodka marka". Konferencja jest bezpłatna dla uczestników konkursu podczas 3. edycji Otwartego Festiwalu Tortów Artystycznych i zaproszonych gości. Jej fragmenty zostaną opublikowane w Internecie.
Podczas kilkunastominutowych wystąpień, prelegenci poruszą tematy ważne dla właścicielek i właścicieli autorskich pracowni cukierniczych, a także pasjonatów tworzących słodkie dzieła sztuki w celach niezarobkowych. Będziemy rozmawiać o tym jak dbać o markę swoich wyrobów artystycznych i o samego siebie. Jak w najprostszy sposób unikać trudnych sytuacji i radzić sobie z problemami. Zastanowimy się jak czerpać możliwie największą przyjemność z codziennej pracy i nie popaść w rutynę.
Podczas panelu dyskusyjnego porozmawiamy o tym jak z powodzeniem przeprowadzić rodzinną markę przez pokoleniową zmianę.
Spotkamy praktyków i przedsiębiorców, którzy na podstawie swoich doświadczeń i szerokiej wiedzy z różnych dziedzin, podzielą się z uczestnikami konferencji ważnymi przemyśleniami.
Będziemy się wzajemnie inspirować do rozwoju i "ładować baterie" na kolejny rok wyzwań!
Konferencja rozpocznie się około godziny 11:00, a zakończy późnym popołudniem, ogłoszeniem wyników i rozdaniem nagród. Po konferencji przewidujemy czas na omówienie prac z członkami jury.
"Jak ochronić unikalną nazwę firmy i logo?"
Joanna Piłka
Jestem rzecznikiem patentowym, kierownikiem działu znaków towarowych i wzorów przemysłowych w kancelarii Patpol. Zajmuję się zagadnieniami związanymi z ochroną znaków towarowych, wzorów przemysłowych oraz domen internetowych. Reprezentuję klientów w postępowaniach administracyjnych i spornych przed Urzędem Patentowym RP, Urzędem Unii Europejskiej ds. Własności Intelektualnej (EUIPO) jak również w postępowaniach sądowo-administracyjnych.
"Wystarczy jeden produkt aby zbudować rozpoznawalną markę."
Sylwia Tomaszkiewicz
Jestem prawnuczką cukiernika Władysława Zagoździńskiego, który w 1925 roku założył słynną Pracownię Cukierniczą na Woli, przy ul. Górczewskiej. Tak jak potem moja babcia i mama, prowadzę firmę rodzinną produkującą pączki według tradycyjnej przedwojennej receptury.
"Czy ja to moja firma? Jak budować markę mikrobiznesów."
Aleksandra Więcka
Projektuję komunikację strategiczną dla firm autorską metodą story design. Uczę liderów i managerów umiejętności publicznego przemawiania. Wierzę w human centered design i komunikację human 2 human. Jestem socjolożką i dziennikarką. Ukończyłam Laboratorium Dramatu i Krakowską Szkołę Scenariuszową. Prowadzę zajęcia na SWPS i UW.
Współpracowałam m.in z , AGORA S.A, PKN ORLEN, Hellenic Coca Cola, SheXo Deloitte, TU EUROPA, Siecią Przedsiębiorczych Kobiet, Mieszko S.A, TVN, Żywiec Zdrój, Idea Bank.
"Jak dbać o siebie i pozostać w zgodzie ze sobą?"
Katarzyna Grządka
Od 7 lat zawodowo zajmuję się ruchem. Nie wierzę jednak w mordercze treningi i cudowne diety. Wierzę za to w to, że każdy z nas może dobrze czuć się we własnym ciele i dobrze wyglądać. Dlatego właśnie powstał Trening na bosaka.
Tworzę filmy oraz materiały dla zapracowanych kobiet, które nie mają zbyt wiele czasu, ale chcą czuć się dobrze i o siebie zadbać. Moje programy są ukierunkowane przede wszystkim na zdrowie i poprawę naszego funkcjonowania. W swoich treningach łączę pilates, jogę, a także trening funkcjonalny.
"Mówi się, że żeby wpaść na świetny pomysł, trzeba być kreatywnym. To trochę frustrujące, bo większość z nas za kreatywnych wcale się nie uważa. Czy zatem nie ma dla nich nadziei na wymyślenie czego fajnego? Otóż jest!
Kreatywność to nie talent, z którym trzeba się urodzić. Wymyślania pomysłów można się nauczyć. To jest umiejętność tak, jak jazda samochodem, czy mówienie po niemiecku.
Twórcze myślenie można stymulować i wyćwiczyć, i to w każdym wieku. Pomagają w tym odpowiednie ćwiczenia i techniki kreatywne.
Zapraszam na 30 minutowy warsztat, podczas którego wyjdziecie poza rutynowe myślenie i spojrzycie na wszystko z innej niż dotychczas perspektywy."
Iza Bernau-Ławniczak
Specjalizuję się w zagadnieniach związanych z projektowaniem innowacyjnych produktów i usług tworzonych w oparciu o potrzeby ludzi oraz ich komunikację m.in. dla branży spożywczej/FMCG, HoReCa. Jestem doświadczoną moderatorką procesów kreatywnych w oparciu o design thinking. Dietetykiem. Metodykiem food design thinking. Pomysłodawczynią projektu Futurefoods.pl
Od prawie dziewiętnastu lat wspieram firmy w tworzeniu i rozwoju ich biznesów w Polsce. Jestem Stypendystką Universität Hannover. Członkiem Service Design Polska, współwłaścicielką KL Energy i Very Human Services.
"Projekt wnętrza na miarę Twojego biznesu."
Emilia Branecka-Ledwoń
Zawodowo zajmuję się designem, w szczególności popularyzacją współczesnego, polskiego wzornictwa. Jestem założycielką i właścicielką platformy polishdesignnow.com. Organizatorką i kuratorką wystaw prezentujących polski design (m. in. wystawy Kreacja i Proces w Institute of Design w Kielcach). Piszę o designie, m. in. na blogu polishdesignnow.com/blog.
Zainteresowania i wykształcenie humanistyczne (filozofia) oraz studia i doświadczenie w dziedzinie projektowania wnętrz oraz przedmiotów użytkowych pozwalają mi spojrzeć na projektowanie z szerszej perspektywy, krytycznie i z uwzględnieniem kontekstu społeczno-kulturowego.
"Decyzje, które pomagają mi robić to, co kocham."
Katarzyna Muszyńska
Moja przygoda z tortami artystycznymi zaczęła się jedenaście lat temu. Jest wynikiem połączenia zamiłowania do malarstwa, przyrody i pieczenia. Wiedzę z teorii kompozycji, koloru i rysunku zdobyłam w Wyższej Szkole Sztuki Stosowanej w Poznaniu. Współpracowałam z cukiernią w Monachium. Prowadziłam też szkolenia dotyczące słodkich dekoracji. Jestem laureatką konkursów dekoratorskich.
Moje torty dla dzieci to książeczkowe ilustracje w trzech wymiarach. Precyzja i wnikliwa obserwacja największego mistrza formy i palety - "Matki Natury" pomaga mi tworzyć inne dzieła. W równej mierze staram się zadowolić podniebienie i oko klienta. Każdej dekoracji poświęcam maksimum czasu i uwagi, aby zawsze były powodem do estetycznych przeżyć i miłym wspomnieniem z uroczystości.
Rozmowa:
"Marka firmy rodzinnej"
Na zakończenie konferencji, Agnieszka Klimczak, właścicielka tortownia.pl, zaprosi panie Jadwigę, Jolantę i Caroline Radziszewskie (batida) oraz Igę Sarzyńską do rozmowy o wielopokoleniowej firmie rodzinnej.
31 maja 2015 w godzinach 1000 - 1630
tortownia.pl serdecznie zaprasza na Otwarty Festiwal Tortów Artystycznych!
W niedzielę, 31 maja 2015, w siedzibie tortownia.pl i hotelu Arkadia w Warszawie odbędzie się wystawa kilkudziesięciu prac konkursowych: tortów, ciasteczek i babeczek, spośród których publiczność (tylko osoby pełnoletnie) wybierze swojego laureata w każdej z czterech konkurencji.
Spośród głosujących wylosujemy
jedną osobę, która otrzyma
mikser kMix 99 marki Kenwood!
Nagrodę dla publiczności wręczy osobiście gość specjalny
Maja Popielarska!
Wstęp na wystawę (Hotel Arkadia, ul. Radzymińska 182)
Bilety wstępu uprawniające do korzystania ze wszystkich atrakcji Otwartego Festiwalu Tortów Artystycznych, przez całą niedzielę, będą do nabycia na miejscu, w cenie 10zł i 5zł (dzieci do lat 12).
Atrakcje w cenie biletu (tortownia.pl, ul. Tarnogórska 16)
-
Atrakcje dla dzieci przygotowane przez specjalistów ds. dobrej zabawy, papi »:
-
Własnoręczne dekorowanie pierniczków pod okiem Jarmili Buczyńskiej »
Zapraszamy również do plenerowej kawiarenki - filii Café tortownia.pl
i do stacjonarnego sklepu tortownia.pl czynnych przez cały czas trwania wystawy.
Pokazy (tortownia.pl, ul. Tarnogórska 16)
Zapraszamy także na pokazy mistrzów - jurorów
i nauczycieli Akademii tortownia.pl (przeczytaj więcej »)
31 maja 2015 w godzinach 1015 - 1445 (ul. Tarnogórska 16)
Zapraszamy na pokazy jurorów i nauczycieli Akademii tortownia.pl:, które odbędą się 31 maja 2015, w Warszawie, przy ul. Tarnogórskiej 16, podczas Otwartego Festiwalu Tortów Artystycznych w tortownia.pl.
g. 10:15 - 11:00
"Od pasji do profesji: jak zarabiać na swoim słodkim talencie"
Agnieszka Klimczak podpowie jak można zamienić swoją pasję do pieczenia i dekorowania w sposób na życie. Doradzi jak wybrać między własną firmą, a pracą na etat oraz na którym aspekcie swoich umiejętności się skupić - piec, dekorować, a może uczyć?
Cena: 30zł
*w miarę dostępności miejsc
g. 11:30 - 12:15
"Nowoczesna kuchnia deserowa: doskonały smak i wygląd"
Bożena Sikoń poprowadzi prezentację nowoczesnych metod przygotowywania i serwowania deserów z wykorzystaniem elementów kuchni molekularnej. Opowie też o detalach determinujących smak i wygląd deseru.
Cena: 30zł
*w miarę dostępności miejsc
g. 12:45 - 13:30
"Podstawy fotografii kulinarnej:
jak zrobić apetyczne zdjęcia swoich wypieków"
Dominika Piwowar rozszyfruje tajemnicze terminy jak przesłona, ekspozycja, balans bieli, ISO i opowie dlaczego to wszystko potrzebne jest przy fotografowaniu tortów. Podpowie też jak odnaleźć swój własny niepowtarzalny styl i jak w domowych warunkach stworzyć piękne zdjęcia. Zwróci uwagę na ważne aspekty fotografii: aranżację, kompozycję i stylizację.
Cena: 30zł
*w miarę dostępności miejsc
g. 14:00 - 14:45
"Modelowanie i animowanie figurek na torcie - zwierzątka"
Tadeusz Branecki zaprezentuje metody wykonania figurek z lukru plastycznego, które sprawiają, że modelowane zwierzątka nabierają charakteru, wyrażają określone emocje oraz, takie, dzięki którym bez trudu można rozpoznać wiek ulepionych postaci.
Cena: 30zł
*w miarę dostępności miejsc
Zakończyliśmy przyjmowanie zgłoszeń do konkursu. Zapraszamy na wystawę tortów konkursowych w niedzielę 31 maja 2015.
Trwają przygotowania do wystawy prac konkursowych podczas tegorocznego Otwartego Festiwalu Tortów Artystycznych. Cały zespół tortownia.pl pracuje pełną parą, aby dopiąć wszystko na ostatni guzik, ale podczas wystawy w dniu 31 maja potrzebujemy Waszej pomocy.
Pomóż nam i zostań na jeden dzień członkiem zespołu tortownia.pl :)
Poszukujemy kilku wolontariuszy, którzy wesprą nas w sprawnej organizacji drugiego dnia festiwalu, czyli dnia otwartego dla zwiedzających - 31 maja, w godzinach 9:30 - 16:00.
W zamian oferujemy spotkania z cudownymi ludźmi pełnymi pasji, zaangażowanymi w to czym się zajmują, bezpłatny wstęp na wystawę oraz zaproszenie do Café tortownia.pl przy ul. Handlowej 60.
:) Osoby, które chciałyby się do nas przyłączyć zapraszamy do naszej siedziby przy ul. Tarnogórskiej 16 w dniu 19 maja, w godzinach 15:00 - 18:00. Przynieście ze sobą wydrukowane informacje na swój temat Do zobaczenia!
Organizacja Otwartego Festiwalu Tortów Artystycznych byłaby niemożliwa bez naszych partnerów.
W imieniu swoim, uczestników konkursu i zwiedzających, dziękujemy że współtworzycie święto dobrego smaku i designu!